Proizvođačke cijene u europskoj industriji nastavljaju padati, najviše u energetskom sektoru

Foto: Pexels.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su i u svibnju, peti mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje energije, a u Hrvatskoj je pad bio blizu europskog prosjeka, pokazali su u srijedu podaci Eurostata koje je prenijela Hina.

U eurozoni su u svibnju tako proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile niže za 1,9 posto nego u travnju kada su smanjene za 3,2 posto, dok su u Europskoj uniji pale za 1,8 posto, nakon revidiranog 3,1-postotnog pada u travnju.

Najviše su ponovno pale cijene u energetskom sektoru, za pet posto na oba područja, upola blaže nego u travnju. Pale su i cijene intermedijarnih roba, za oko jedan posto u oba područja, nešto snažnije nego u travnju.

Netrajna potrošačka roba, pak, neznatno je pojeftinila, a poskupjela je samo trajna potrošačka roba, za oko 0,3 posto na oba područja.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u svibnju Irska, za 7,4 posto. Slijede Italija i Finska, s padom cijena za oko tri posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u svibnju pale za 1,7 posto u odnosu na travanj, kada su smanjene za 1,8 posto.

Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 13,3 posto u eurozoni i za 10,4 posto u EU. U travnju iznosio je 9,1 posto u eurozoni i 5,8 posto u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari