Slabiji rezultati u industriji i poljoprivredi smanjili talijanski BDP

Foto: Pixabay/Pexels

Aktivnost u talijanskom gospodarstvu smanjila se u drugom tromjesečju budući da su slabiji rezultati u industriji i poljoprivredi prevagnuli nad rastom uslužnog sektora, izvijestio je statistički ured Istat.

Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u razdoblju od travnja do lipnja za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je bio porastao za 0,6 posto, pokazali su sezonski i kalendarski prilagođeni preliminarni podaci statističkog ureda koje prenosi Hina.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porastao je za 0,6 posto, nakon rasta od dva posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Industrija i poljoprivredni sektor bilježili su pad dok je uslužni porastao, izvijestili su statističari, ne navodeći detalje.

Novi podaci signaliziraju da će vlada imati problema s ostvarivanjem zacrtane stope rasta od jedan posto u ovoj godini, napominje Reuters. Talijansko ministarstvo financija priopćilo je, međutim, da je cilj “i dalje apsolutno dostižan”.

Dodali su da će nastaviti s provedbom nacionalnog programa ulaganja u postpandemijskom razdoblju koji financira EU i s mjerama obuzdavanja inflacije.

U srpnju inflacija se spustila na 6,4 posto, s lipanjskih 6,7 posto, prema harmoniziranom indeksu koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama EU-a.

Cijena hrane bile su za 10,4 posto više nego u prošlogodišnjem srpnju, što znači da se njihov rast zadržao na lipanjskoj razini.

Kako bi pomogla najsiromašnijim građanima, vlada planira ovaj tjedan postići dogovor sa supermarketima i proizvođačima o kontroli cijena osnovnih potrošačkih dobara u zadnja tri mjeseca ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari