Hrvatska među zemljama s najvećim rastom proizvođačkih cijena

ilustracija, foto: Image by senivpetro on Freepik

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su i u lipnju, šesti mjesec zarerdom, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim rastom, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata koje prenosi Hina.

U eurozoni i EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u lipnju manje za 0,4 posto u odnosu na svibanj kada su potonule za 1,9 posto.

Znatno blaži pad odražava pojeftinjenje energije za samo 0,5 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU. U svibnju pojeftinila je na oba područja nešto više od pet posto.

Najviše su pale cijene intermedijarnih dobara, za 0,7 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu.

Cijene netrajnih potrošačkih dobara gotovo su stagnirale.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u lipnju Mađarska, za 2,5 posto. Blizu su Bugarska i Latvija gdje su smanjene za 2,4 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, pak, zabilježen je u Irskoj, za četiri posto. Slijede Hrvatska i Švedska gdje su bile za 1,3 posto odnosno za 1,2 posto više nego u svibnju, navodi Eurostat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari