Proizvođačke cijene u industriji na godišnjoj razini porasle 2,5 posto

Foto: Pixabay

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju ove godine su na mjesečnoj razini snižene za 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast usporio na 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle 27. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nastavile su trend usporavanja. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine, prenosi Hina.

Od srpnja lani godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava te je u siječnju ove godine iznosila 14 posto, u veljači 12,7 posto, u ožujku 9,3 posto, a u travnju 6,5 posto.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u svibnju u usporedbi s travnjem zadržale stabilnost, dok su u usporedbi sa svibnjem 2022. godine više  za 4,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u svibnju prema travnju bile niže za jedan posto, a u odnosu na svibanj 2022. više za 0,8 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene u svibnju pale su za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema svibnju lani više za 3,8 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 9,9 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 7,7 posto, u kapitalnim proizvodima za 3,1 posto te u intermedijarnim proizvodima za 2,6 posto.

Istodobno su u energiji pale za 2,1 posto.

Na mjesečnoj razini, u svibnju ove godine, prema travnju, na domaćem su tržištu porasle cijene u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto, dok su  pale  u energiji za 6,2 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,4 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,1 posto. U trajnim proizvodima za široku potrošnju zadržale su stabilnost.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju ove godine prema istom mjesecu lani proizvođačke cijene najviše su porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 20,3 posto.

Na godišnjoj su razini porasle i cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36), i to za 1,2 posto, te u prerađivačkoj industriji za 0,9 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale za 32,9 posto.

Na mjesečnoj razini, u svibnju u usporedbi s travnjem  proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle su za 0,1 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,9 posto i u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) ostale su na istoj razini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari