Aktivnost u industriji eurozone pala najsnažnije od početka pandemije

pixabay.com
Radnik u industriji, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se u srpnju najsnažnije od početka pandemije, unatoč sniženim cijenama, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala koje prenosi Hina.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u srpnju za 0,7 bodova u odnosu na lipanj, na 42,7 bodova, najnižu razinu od svibnja 2020. godine, utvrdila je Hamburg Commercial Bank (HCOB), koja sastavlja izvješće za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

“Snažniji pad proizvodnje, novih narudžbi i obujma nabave na početku trećeg tromjesečja podupiru naše mišljenje da gospodarstvo u cjelini čeka teška druga polovina godine”, smatra glavni ekonomist te banke Cyrus de la Rubia.

U najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, vlada značajna slabost, dok se u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po veličini gospodarstvu u eurozoni, od lipnja također bilježi znatno pogoršanje.

Zahvaljujući oštrom padu troškova inputa u uvjetima žestoke konkurencije među dobavljačima, kompanije su snizile cijene, ali potražnja je ipak naglo pala, utvrdio je HCOB.

“Europska središnja banka bit će zadovoljna što proizvođačke cijene ponovo padaju ubrzanim tempom, najsnažnijim u gotovo 14 godina. No, zabrinutost zbog poskupljenja usluga i dalje je visoko na njihovom dnevnom redu”, naglasio je De la Rubia.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari