Povećana proizvodnja kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe

Pixabay.com
Polje kukuruza, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u ovoj godini povećana proizvodnja kukuruza, sunncokreta, soje i šećerne repe. Prikupljeni su podaci o procjeni proizvodnje za najvažnije kasne usjeve u 2023. godine, naglašavaju u DZS, sa 1. rujnom ove godine.

Procjenjuje se da se proizvodnja kukuruza u 2023. godine, u usporedbi s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom povećala za 21,7 posto.

DZS navodi i da se proizvodnja suncokreta povećala se za 15,7 posto, zatim soje za 12,3 posto i šećerne repe za 4,9 posto, u usporedbi s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom.

https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58455
Prve procjene kasnih usjeva u 2023. godini, Izvor: www.podaci.dzs.hr

Objavljeni su i podaci, u kunskoj protuvrijednosti, koji se odnose na vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini u Hrvatskoj.

Prema podacima DZS-a, ona iznosi 24.452 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 18,2 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku obuhvataju biljnu i stočnu proizvodnju, poljoprivrednie usluge te vrijednosti proizvodnje nepoljoprivrednih aktivnosti.

Podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske pokazuju i da je bruto dodana vrijednost u 2022. godine, iznosi 12.938 milijuna kuna.

U odnosu na prethodnu godinu, to je porast od 17,8 posto. Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju porastao je za 1,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari