Cijene poljoprivrednih zemljišta prošle su godine bile najviše u Jadranskoj Hrvatskoj

Freepik.com / wirestock
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Freepik.com / wirestock

Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 27.878 kuna po hektaru, odnosno 283 kune više nego godinu prije, livada 17.849 kuna (355 kuna manje), a pašnjaka 21.943 kune (3.427 kuna više) po hektaru, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Gledano po regijama, cijene poljoprivrednog zemljišta u 2022. su godini bile najviše u Jadranskoj Hrvatskoj gdje je za oranicu trebalo izdvojiti 39.193 kune po hektaru, za livadu 18.696 kuna, dok je prosječna cijena pašnjaka na tom području bila 24.117 kuna po hektaru.

Oranice su lani bile najjeftinije u Sjevernoj Hrvatskoj gdje je hektar koštao 23.560 kuna, no zato je cijena livade na tom području bila najviša u čitavoj zemlji i iznosila 20.534 kune po hektaru.

U Panonskoj Hrvatskoj prosječna cijena kupljenih oranica bila je 28.569 kuna, livada 14.940 kuna, a pašnjaka 12.545 kuna po hektaru.

U DZS objašnjavaju kako su podaci o cijenama kupljenoga poljoprivrednog zemljišta preuzeti iz evidencija prometa nekretnina Porezne uprave te da se prikupljaju isključivo za poljoprivredno zemljište korišteno za poljoprivredne svrhe.

4 Odgovora

  1. Jadran je atraktivniji od unutrašnjosti, a u blizini oranice nalazi se potencijalna građevinska zona.

  2. Zato kupujemo poljoprivredna zemljista po Istri. Svakako ce ici prenamjena, i prodaja istog. Dobro nama, dobro strancima koji ce nam sve pokupovati.

  3. Meanwhile, Slavonija nam puna potencijala stoji prazna i opustošena pošto nam je stanje u državi takvo kakvo je, ali barem se počelo pokušavati ljude privući tom djelu hrvatske i nadam se da će jednog dana dostići potencijal koji ima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari