276 javnih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Do sada je 276 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 66 tisuća hektara, a u pripremi je 57 novih javnih natječaja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, prenosi Hina.

Iz ministarstva ističu kako je poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs, pa je stoga jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako ne raspišu natječaje prema zakonskim rokovima, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

Ministarstvo poljoprivrede je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo dva natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 19 jedinica lokalne samouprave.

U odnosu na zadnje izvješće, ističe se, objavljeno je sedam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, pet novih odluka o raspisivanju javnog natječaja dostavljeno je na odobrenje, te je Ministarstvo poljoprivrede dalo prethodnu suglasnost na dvije odluke o odabiru najpovoljnije ponude.T akođer je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području jedne jedinice lokalne samouprave.

Ministarstvo će na mjesečnoj razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države, stoji u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari