Ericsson Nikola Tesla predstavio Inventorium: Itekako trebamo kvalitetne stručnjake za hrvatsko gospodarstvo

Ericsson NT/PR
Potpisivanje Memoranduma o suradnji između tvrtke Ericsson NT i FER-a, Zagreb, Foto: Ericsson NT/PR

Antonio Miletić, zaposlenik tvrtke Ericsson Nikola Tesla još kao student Fakulteta elektrotehnike i računarstva je došao u ovu tvrtku. Nakon diplomiranja je ostao u tvrtki a uskoro će biti i jedan od mentora novoj generaciji studenata koji će pohađati Summer Camp Ericsson Nikola Tesla. Njegov diplomski rad, odnosno aplikacija koja vas vodi kroz park gdje sami birate putanje, sada je viralna. Znanstveno-istraživački laboratorij, nastao u suradnji Ericssona Nikole Tesle i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Inventoriuma, studentima su, kaže, značajni.

Novi studenti dolaze, a kada vide koliko je prostor uređen i koliko se tehnologije nalazi u njemu, studenti su motivirani i željni rada. Meni je kao mentoru ovo prilika i da ih uvedem u rad. Tehnologije koje mi ovdje imamo su najnovije i tehnologije koje konkuriraju u cijelom svijetu tako da projekti će sigurno biti odlični“, kaže Miletić.

Potpisivanjem Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa Inventorium između kompanije Ericsson Nikola Tesla i FER-a, Sveučilišta u Zagrebu, svečano je i otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija. A novi Inventorium ima cilj da još čvršće poveže znanost i gospodarstvo, kao osnovne predispozicije za razvoja društva.

Naša osnovna strategija jest implementacija najnovijih tehnoloških rješenja koji poboljšavaju i mijenjaju život ljudi, stvarajući novu vrijednost za poslovnu i društvenu zajednicu. Našim istraživačkim aktivnostima potporu pružaju znanstvene institucije i na to smo ponosni jer ona dokazuje našu predanost da dajemo aktivan doprinos jačanju inovacijskog potencijala, ali i razvoju stručnog kadra. Svi smo svjedoci da kvalitetne stručnjake za razvoj hrvatskog gospodarstva itekako trebamo“, rekla je na otvaranju Inventoriuma, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle, Gordana Kovačević.

Ericsson NT/PR
Predsjednica Uprave Ericsson NT, Gordana Kovačević, Foto: Ericsson NT/PR

Istakla je i da sa FER-om imaju dugogodišnju suradnju, skoro dugu kao i povijest kompanije. Rezultati te suradnje su brojne – od edukacije studenata, do izrade prototipa i prijave patenata, te brojnih znanstvenih i stručnih radova. Brojni zaposlenici Ericsson NT su stjecali upravo na današnjem FER-u odnosno bivšem ETF-u, kojih čine skoro 75 posto zaposlenih ove tvrtke.

Bez jakog sveučilišta, bez jakih fakulteta, bez znanosti nema razvoja tehnologije. Istako tako, bez primjene tehnologije i kontinuiranog razvoja ovakvih partnerstva, nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet“, istakla je Kovačević, koja je i predsjednica Gospodarskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu.

Sporazum između ove tvrtke i FER-a, rezultira definiranjem konkretnih projekata koje Ericsson NT i FER zajedno provode.

Prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, istakao je da ova znanstvena institucija uvijek traži modele kako da studentima ali i nastavnicima osigura priliku za kvalitetniji i bolje rad.

„Da bi smo ostvarili tehnološki jaku Hrvatsku, u kojoj se mogu raditi stvari jednako dobre, ako ne i bolje, kao svugdje u svijetu, Hrvatsku u kojoj njeni najbolji talenti ostaju, Hrvatsku koju vide i strani talentirani studenti, zato nam je potrebna suradnja sa poduzećima. Zato nam je posebno važna suradnja s Ericssonom koji ne samo da nam omogućuje tehnološke kapacitete nego i ljudske i stručne, profesionalne kapacitete da ovakvu intenzivnu suradnju mogu podržati“, rekao je dekan Bilas.

Financije.hr
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravka, sa studentima u Inventoriumu, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Ovu suradnju širimo i na druge djelatnosti ali i druge fakultete, istakao je Bilas. Naglasio je i da je Sveučilište u Zagrebu veliko, snažno i široko ali da i njemu baš kao i drugima, trebaju praktična poboljšanja.

„Ovakve suradnje mogu biti primjer i ostalim fakultetima sa Sveučilišta u Zagrebu i biti putokaz kako se može i treba raditi. Ericsson NT je poznat kao inovativna kompanija, ali i FER se trudi biti inovativan“, istakao je dekan FER-a.

Dosadašnja praksa da studenti imaju laboratorije na fakultetima polako se mijenja i sada veliki gospodarstvenici ovakve laboratorije rade u svojim tvrtkama i sa sveučilištem, a posebno su dobra prilika za doktorande i istraživanja vezana za njihov naučni rad.

Na svečanom otvorenju Inventoriuma, na kojem su sudjelovali brojni predstavnici akademske zajednice, gospodarstvenici te drugi gosti, predstavljena su i napredna inovativna ICT rješenja koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.

Krapinska ulica 45, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
234.556.245,93 (2022)
Broj zaposlenih:
2.689 (2022)

33 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari