Ericsson NT ostvario neto dobit u iznosu od 6,4 milijuna eura u prvom tromjesečju 2024.

Hina
Ericsson Nikola Tesla, Zagreb, Foto: Hina/Lana Slivar Dominić/veljača 2024.

U prvom tromjesečju 2024. Ericsson Nikola Tesla ostvario je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura i osigurao solidnu razinu knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine, priopćili su iz kompanije.

Istaknuli su da su im prihodi od prodaje iznosili 52 milijuna eura. Istodobno, neto dobit iznosila je 6,4 milijuna eura, što je za 18,3 posto manje nego u prvom tromjesečju 2023.

Ukupni rashodi u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 44,2 milijuna eura i bili su manji za 24,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Godinu smo započeli ugovaranjem novih poslova u operatorskom segmentu na domaćem i izvoznim tržištima, kao i novim ugovorima u segmentu Digitalno društvo, čime smo osigurali solidnu razinu knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine”, rekla je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle.

Naglasila je da je neproduljenje ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom utjecalo na pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isto tako, na pad prihoda utjecala su i oprezna ulaganja operatora u modernizaciju mreža te dinamika u realizaciji ugovorenih poslova, što je djelomično kompenzirano rastom u ostalim poslovnim segmentima, tvrdi predsjednica Ericssona NT.

Ericsson NT/PR
Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle, Foto: Ericsson NT

U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, bruto marža Ericssona NT bilježi blagi porast na 16,8 posto kao rezultat programa profitabilnosti i proizvodnog miksa, međutim zbog manjih ukupnih prihoda od prodaje bruto dobit pala je na 8,7 milijuna eura. Prodajni i administrativni troškovi su na istoj razini i iznose 2,8 milijuna eura, prodajni troškovi bilježe rast zbog intenzivnog rada na novim poslovnim prilikama dok su administrativni troškovi niži.

Kao posljedica manje bruto dobiti, operativna dobit bilježi smanjenje od 22,7 posto na 7,4 milijuna eura, priopćili su iz kompanije. Kraj prvog tromjesečja zaključili su solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 42,7 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu imovinu, iznose 76,8 milijuna eura, što čini 41,7 posto ukupne imovine.

“Kao kompanija koja ove godine obilježava 75 godina uspješnog, odgovornog i održivog poslovanja, ostajemo predani kontinuiranom razvoju znanja, stručnosti i inovacijskog potencijala naših zaposlenika te posvećeni uspjehu naših kupaca”, poručila je Kovačević.

Navela je i nekoliko projekata ne kojima trenutačno rade te dodala da razmatraju potencijalne akvizicije, kao i snažniju primjenu umjetne inteligencije u kreiranju novih poslovnih prilika i povećanju interne učinkovitosti.

Poslovni prihodi (EUR):
234.556.245,93 (2022)
Broj zaposlenih:
2.689 (2022)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari