Uvažena žalba Dalekovoda u sudskom sporu protiv Ministarstva financija teškom preko 6,6 milijuna eura

Pixabay.com
Dalekovod, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Pravosudna trakavica koja traje od 2018. godine tako se i dalje nastavlja budući da Visoki trgovački sud RH uvažio argumente i donio rješenje kojim je ukinuo prvostupanjsku presudu te je predmet vratio Trgovačkom sudu u Zagrebu na ponovno odlučivanje.

„Nastavno na objavu od 06.11.2023. godine o donošenju prvostupanjske presude u korist Ministarstva financija/Republike Hrvatske u sudskom sporu kojeg Društvo vodi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pod poslovnim brojem P-2053/2018 protiv Ministarstva financija/Republike Hrvatske radi isplate tražbine Društva u iznosu od 6.636.140,42 EUR (50.000.000,00 HRK) i podnošenju pravnog lijeka protiv navedene presude, ovim putem Društvo obavještava da je povodom žalbe Društva, Visoki trgovački sud RH uvažio argumente i donio rješenje kojim je ukinuo prvostupanjsku presudu te je predmet vratio Trgovačkom sudu u Zagrebu na ponovno odlučivanje.“, stoji u obavještenju tvrtke Dalekovod upućenom Zagrebačkoj burzi u utorak.

Ministri različitih vlada različito odlučili

Nekadašnji građevinski gigant Dalekovod nakon isplaćenih 370 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi našao se 2018. godine u problemima s likvidnošću.

Upravo u tom kriznom razdoblju s Ministarstvom financija nisu uspjeli dogovoriti isplatu od 50 milijuna kuna. Tadašnji ministar financija u HDZ-ovoj vladi Zdravko Marić odbio je isplatiti Dalekovodu 50 milijuna kuna iako je prethodni ministar financija u SDP-ovoj vladi Slavko Linić 2013. godine s njima sklopio ugovor prema kojem se država obvezala podmiriti taj trošak ako kompanija izgubi sudski spor koji je imala s Podravskom bankom. Zauzvrat je dogovoreno da će Dalekovod državi predati “prava RFMF i RHMJ” (prava na kupnju državne imovine) kao protučinidbu.

Kad se upravo to dogodilo, odnosno kad je Dalekovod izgubio spor protiv Podravske banke i zatražio isplatu 50 milijuna kuna, Ministarstvo financija taj novac im nije isplatilo. Dalekovod je prošao s Ministarstvom financija proces “mirenja”, odnosno pokušali su se nagoditi oko tog potraživanja, ali nisu postigli nikakav rezultat. Dalekovod je zato tužio državu. U svojim financijskim izvješćima Dalekovod, naime, to potraživanje uredno bilježi kao prihod.

Dalekovod, d.d.

Ulica Marijana Čavića 4, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
102.180.480,85 (2022)
Broj zaposlenih:
732 (2022)

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari