Sezona godišnjih odmora pri kraju, zemlje regije bilježe bolju posjećenost ljetovališta

Image by wirestock on Freepik

Ljetna turistička sezona ulazi u završnicu, kraj kolovoza obično je period kada se smanjuje broj turista, jer počinje školska godina, ali i povratak zaposlenika na radna mjesta u redovnom broju.

Hrvatska, Srbija i Crna Gora ove su godine zabilježile bolje rezultate nego lani, barem prema službenim preliminarnim podacima nadležnih institucija za turizam.

Prema podacima Ministarstva turizma u Hrvatskoj, ove sezone bilježi se rast posjetitelja od 12 posto u odnosu na 2022. godinu.

Logična posljedica toga je rast prihoda od turizma, posebice nakon 2019. godine, kada su turisti gotovo nestali zbog pandemije korona virusa.

No, rast državnih prihoda u Zagrebu vezan je uz još jednu činjenicu. 1. siječnja ove godine Hrvatska je ušla u euro i Schengensku zonu.

Vlada zbog toga vidi olakšanje među turistima jer ne moraju tražiti mjenjačnice, niti provjeravati tečaj, kaže Antonio Mišković, koji radi u jednom od najvećih jaht klubova na Jadranu, prenosi Euronews. .

Sugovornik dalje ističe kako to nije baš dobro za lokalno stanovništvo, jer bi se oni koji žive u turističkim sredinama trebali prilagoditi novim cijenama.

“Mnogi prodavači u turističkom središtu Trogira kažu da ne vjeruju podacima Ministarstva. Kažu da je barem 20 do 30 posto manje turista nego prošle godine”, rekao je Mišković.

Puno se priča o cijenama na Jadranu u Hrvatskoj i Srbiji, a zaključak među građanima je da je “hrvatsko more” skupo, te da za odmor treba izdvojiti više od 1.000 eura po osobi. u pravom smislu riječi.

S druge strane, Crna Gora je pristupačnija za turiste iz Srbije, a prema podacima tamošnjih turističkih organizacija, ova sezona je bolja od prethodne.

Foto: Pixabay.com

U Crnoj Gori u lipnju 2023. godine u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.) ostvareno je 176.944 dolazaka i 675.245 noćenja turista.

Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju 89,4 posto ostvarili su strani, a 10,6 posto domaći turisti, priopćeno je iz Monstata.

U kolovozu se taj broj povećao. Predstavnica NTO Milena Vujović kazala je da u Crnoj Gori boravi oko 179.000 turista, što je oko devet posto više u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 90 posto u odnosu na 2019. godinu, javila je Mina.

“Prema istim podacima, u crnogorskim hotelima odmara se oko 44.000 turista, što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i čak 18 posto više u odnosu na 2019.”, rekao je Vujović za Mediabiro.

Kako je dalje naveo Vujović, prihodi od početka godine do 17. kolovoza iznose 1,44 milijuna eura, što je jedan posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada je riječ o strukturi gostiju, u prvih šest mjeseci najveći broj turista zabilježen je iz Rusije, Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine (BiH), Francuske, Turske i Velike Britanije.

U Srbiji 30 posto više turista nego lani

Srbija nema more, bez obzira na to broj turista svake godine raste. Srbiju je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 posto više nego lani, koji su zaslužni za devizni priljev od turizma od gotovo 900 milijuna eura.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije, kaže da je broj kineskih gostiju u prvih šest mjeseci ove godine 200 posto veći nego u istom razdoblju 2022., te da će ovo biti nova rekordna godina za domaći turizam.

Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske te iz regije, odnosno Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Država je najavila veća ulaganja u Podunavlje, kako bi se bolje iskoristio potencijal i značajan resurs rijeke Dunav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari