Robna razmjena Hrvatske s inozemstvom – uvoz veći od izvoza

Pixabay.com
Hrvatska izvozi i prijevozna sredstva, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukupan izvoz Hrvatske od siječnja do svibnja 2023. godine, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), iznosio je 9,6 milijardi eura. Istodobno, uvoz je iznosio 16,5 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 7,0 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do svibnja 2023. godine bila je 57,9 posto.

Ukupan izvoz Hrvatske od siječnja do lipnja 2023. godine, prema Prvim rezultatima DZS, koji su danas objavljeni, iznosio je 11,5 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 19,7 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 8,3 milijarde eura. Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do lipnja 2023. godine, prema prvim rezultatima, bila je 58,1 posto.

Kada govorimo o izvozu u države članice Europske unije, prema indeksima se može ocijeniti da se, u periodu siječanj – svibanj 2023. godine, najviše izvozilo u Grčku, Estoniju i Nizozemsku a uvozilo se najviše iz Malte, Cipra i Španjolske.

Podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske

Od država EFTA-e (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), Hrvatska je najviše izvezla u Island, zatim Švicarsku Lihtenštajn, a uvezla najviše iz Lihtenštajna, Islanda i Norveške. Kod država CEFTA-e, koje obuhvataju Balkanske države sa Moldavijom, Hrvatska je zabilježila najveći indeks izvoza prema Srbiji te Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Najviše je uvezla od Moldavije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Od država OPEC-a najveći izvoz Hrvatska je ostvarila sa Alžirom a uvoz sa Kuvajtom, dok se iz grupacije američkih zemalja, ističe se razmjena sa Kanadom i SAD-om.

Najviše se izvozi iz sektora “Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti” a slijedi “Proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava” te “Proizvodnja pića”, dok je najveći uvoz iz sektora “Umjetnost, zabava, rekreacija” zatim “Proizvodnja kože” i “Proizvodnja duhana”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari