Njemački izvoz u lipnju gotovo stagnirao, uvoz se oštro smanjio

Foto: Abdel Rahman Abu Baker/Pexels

Njemački izvoz gotovo je stagnirao i u lipnju, a uvoz se oštro smanjio, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda, signalizirajući slabu domaću i inozemnu potražnju.

Izvoz je, piše Hina, u lipnju na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, istim tempom kao i u svibnju, izračunao je Destatis na temelju sezonski i kalendarski prilagođenih podataka. Uvoz je, pak, potonuo za 3,4 posto u odnosu na svibanj kada je bio uvećan za 1,4 posto.

Time je vanjskotrgovinska bilanca pokazala sezonski i kalendarski prilagođeni višak od 18,7 milijardi eura, veći za 28,1 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u svibnju.

Na godišnjoj razini izvoz je u lipnju smanjen za 1,9 posto, a uvoz za 11,6 posto.

Robni izvoz u ostale članice Europske unije porastao je u lipnju za 1,3 posto u odnosu na svibanj, na 71,5 milijardi eura. Izvoz u SAD, glavno tržište, zato je gotovo stagnirao, zadržavši se na razini od 12,7 milijardi eura.

Najviše je robe Njemačka i u lipnju uvezla iz Kine, u vrijednosti 14 milijardi eura, većoj za 5,3 posto nego u svibnju. Uvoz iz SAD-a smanjen je pak za 1,2 posto, na 7,5 milijardi eura.

“Inozemna potražnja prilično je slaba”, rekao je voditelj istraživanja u ifo-u Klaus Wohlrabe, izdvojivši utjecaj restriktivne monetarne politike u SAD-u i Europi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari