Njemačko gospodarstvo stagniralo u drugom tromjesečju

pixabay.com
Hamburg, luka Pixabay.com

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju, izvijestio je statistički ured (DESTATIS), istaknuvši da se potrošnja kućanstava stabilizirala nakon slabije zimske polovine godine.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) zadržao se u razdoblju od travnja do lipnja na razini prethodnog tromjesečja kada se prema revidiranim podacima smanjio za 0,1 posto, pokazali su preliminarni izračuni DESTATIS-a, bazirani na sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Dosadašnje procjene pokazivale su pad aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022. Na godišnjoj razini BDP se u razdoblju od travnja do lipnja smanjio za 0,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca, prema revidiranim podacima statističkog ureda.

Potrošnja kućanstva stabilizirala se u drugom tromjesečju nakon slabije zimske polovine godine, ističu statističari. U sklopu redovne godišnje revizije DESTATIS je izmijenio procjene unatrag do 2019. godine, ističući da su “u godinama koronakrize i u vrijeme rata u Ukrajini moguća značajna odstupanja rezultata na mjesečnoj, tromjesečnoj i godišnjoj razini”.

Podsjećamo, kako je ranije pisao naš portal, industrijska i trgovinska komora Njemačke (DIHK), početkom srpnja upozorila je na mogućnost ovakvih pokazatelja. Šef DIHK-a Peter Adrian tada je rekao da je Njemačka u recesiji i istakao da je Njemačka među rijetkim državama u EU, čije se gospodarstvo ponovo spustilo ispod razine koja je zabilježena prije pandemije.

Upozorio je da i dalje nema naznaka sustavnog oporavka, prognoziravši “veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine” zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala. DIHK je istaknuo da u najboljem slučaju Njemačka može bilježiti – stagnaciju.

Njemačke tvrtke muči neizvjesnost, između ostalog i zbog prelaska na “zelenu” energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati plin, dok zalihe energije ne postanu dostupnije, upozorio je DIHK početkom ovog mjeseca.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari