BOJ uznemirio i investitore na europskim burzama

pixabay
Pokazatelji u EU i eurozoni, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama cijene dionica jutros su oslabile su s najviših razina u zadnjih godinu i pol, dok investitori proučavaju pristigla financijska izvješća i prate zbivanja na globalnim obvezničkim tržištima, gdje prinosi rastu nakon što je japanska središnja banka promijenila svoju dosadašnju ultra-popustljivu monetarnu politiku.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je u minusu 0,3 posto. Spustio se tako s najviše razine u zadnjih 1,5 godina koju je dotaknuo u četvrtak, nakon što je Europska središnja banka (ECB) podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, ali i signalizirala da bi u rujnu mogla pauzirati s njezinim daljnjim podizanjem.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,1 posto, na 16.389 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 7.439 bodova, dok je londonski Ftse indeks u plusu 0,17 posto, na 7.705 bodova.

Investitore je u petak uznemirila iznenađujuća promjena politike Bank of Japan (BOJ), koji je svoju dosadašnju politiku kontrole krivulje prinosa po državnim obveznicama fleksibilizirao te popustio kontrolu nad dugoročnm kamatnim stopama. Iako je japanska središnja banka ostavila svoju ključnu kamatnu stopu na -0,1 posto, fleksibiliziranjem kontrole krivulje prinosa ustvari je napravila korak u smjeru zaoštravanju monetarne politike. Zahvaljujući tome, prenosi Hina, skočili su prinosi na japanske državne obveznice na 0,55 posto, a na američke obveznice preko četiri posto.

Rastu i prinosi i na obveznice u Europi, što automatski povećava atraktivnost ulaganja u obveznice u odnosu na dionice, stoga se dijelom kapital povlači s tržišta dionica.

Ujedno, investitori prate i nova financijska izvješća kompanija, pa je tako dionica francuske IT kompanije Capgemini pojeftinila 7,5 posto nakon što je najavila da će investirati dve milijarde eura u iduće tri godine u umjetnu inteligenciju. Pala je i cijena dionica francuske farmaceutske kompanije Sanofi za 2,5 posto, unatoč tome što je kompanija zaradom nadmašila očekivanja.

S druge strane, porasle su cijene dionica Hermesa za 3,8 posto zbog boljih od očekivanja poslovnih rezultata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari