Najave iz Japana prekinule rekordni niz Dow Jonesa

Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi pali nakon vijesti da će japanska središnja banka dopustiti rast dugoročnih kamatnih stopa, pri čemu je Dow Jones prekinuo trinaestodnevni uspon, što je bilo njegovo najdulje razdoblje rasta još od 1987. godine.

Dow Jones, piše Hina, spustio se u četvrtak 0,67 posto, na 35.282 boda, S&P 500 oslabio je 0,64 posto, na 4.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 14.050 bodova.

Japanski dnevni list Nikkei izvijestio je da će Bank of Japan (BOJ) u petak zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine.

I Reuters je potvrdio da u japanskoj središnjoj banci možda poduzmu neke manje promjene kako bi produljili svoju politiku kontrole krivulje prinosa.

Po riječima investicijskog stratega u Simplify Asset Managementu Michaela Greena, upravo ti medijski napisi u četvrtak su bili glavni pokrač kretanja na Wall Streetu. Naime, izgledi za višim kamatnim stopama u Japanu podigli su prinose na američke državne obveznice iznad četiri posto, što je zauzvrat smanjilo privlačnost dionica kao ulaganja.

“Izvješće Nikkeija zaista je došlo kao iz vedra neba. Mislim da će tržišni sudionici pažljivo razmatrati koji su razlozi iza toga. Vjerojatno je riječ o poboljšanju funkcioniranja tržišta obveznica kao i za vrijeme prijašnjeg poteza japanske središnje banke u prosincu”, izjavila je Carol Kong iz Commonwealth Bank of Australia.

U prosincu je BOJ iznenadio tržišta kad je proširio raspon u kojem se prinosi mogu kretati, dopustivši da prinos na 10-godišnje državne obveznice poraste do 0,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari