Fed očekivano povisio kamatne stope na najvišu razinu posljednjih 22 godine

Foto: Freepik

Američke federalne rezerve u srijedu su ponovno podigle svoju kamatnu stopu za 0,25 posto, dosegnuvši tako najvišu razinu u posljednjih 22 godine.

Povećanje stope, jedanaesto u posljednjih 12 sastanaka, postavilo je referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25-5,50 posto, a procjenjuje se da će narednih mjeseci, najranije u rujnu, uslijediti još jedno povećanje.

Iz Feda su nakon sastanka izjavili da “će promatrati dolazne podatke i proučavati utjecaj svojih povećanja stopa na gospodarstvo u određivanju opsega dodatnog jačanja politike koji bi mogao biti prikladan za postizanje ciljane inflacije od dva posto”.

Inflacija u lipnju, podsjetimo, iznosila je tri posto, a novo povećanje kamatnih stopa pratila je i ocjena Feda prema kojoj je povećanje radnih mjesta i dalje snažno, dok je gospodarstvo imalo umjeren rast, nakon što je prošlog mjeseca isti ocijenjen skromnim.

Prema medijskim napisima, ni među članovima Uprave federalnih rezervi nema konsenzusa o daljnjim postupanjima. Dio ih, naime, želi nastaviti dizati kamatne stope, a ostali zaustaviti poskupljenja kako bi zaštitili gospodarstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari