Koje su opcije na stolu pred FED-om za očuvanje financijske stabilnosti?

Foto: Pixabay.com

Kreatori politike američkih Saveznih rezervi zabrinuti su zbog odugovlačenja povećanja granice duga, a neki su ranije ovog mjeseca rekli kako bi središnja banka trebala biti spremna djelovati kako bi očuvala financijsku stabilnost ako bude potrebno.

Ti su signali uvršteni i u zapisnik sa sastanka FED-a od 2. do 3. svibnja, koji je Bloomberg sada objavio.

“Mnogi sudionici sjednice napomenuli su da je potrebno na vrijeme podići limit duga kako bi se izbjegao rizik ozbiljnih negativnih pomaka u financijskom sustavu i širem gospodarstvu”, navodi se u izvješću.

Republikanski zastupnici i Bidenova administracija i dalje su u sukobu oko podizanja granice duga, kao što su bili kada se FED sastao ranije ovog mjeseca. Pregovarači se do sada nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima, pri čemu republikanski članovi zahtijevaju oštra smanjenja potrošnje, a demokrati se protive i pozivaju na mjere prihoda koje republikanci odbijaju.

Predsjednik FED-a Jerome Powell više puta je u javnosti rekao kako “nitko ne bi trebao pretpostaviti da FED može zaštititi gospodarstvo” ako Ministarstvo financija ne može ispuniti sve federalne obveze.

“Brojni su sudionici naglasili da bi Federalne rezerve trebale zadržati svoju spremnost da koriste svoje instrumente likvidnosti, kao i mikrobonitetne i makrobonitetne regulatorne i nadzorne instrumente, kako bi ublažile buduće rizike za financijsku stabilnost”, stoji u zapisniku.

Iako u zapisnicima nisu navedeni detalji uključenih alata, transkripti sastanaka Saveznog odbora za otvoreno tržište tijekom izračuna ograničenja duga 2011. i 2013. otkrili su rasprave o potencijalnim opcijama.

To je uključivalo povratne otkupe za ubrizgavanje likvidnosti, pa čak i mogućnost kupnje ili zamjene vrijednosnih papira Trezora koji su bili u tehničkom neizvršenju obveza – s kamatama ili glavnicom koja nije plaćena na vrijeme. Powell je 2013. taj ekstremni korak smatrao “odvratnim” – ali nije rekao da bi odbacio takve manevre.

Ministrica financija Janet Yellen ponovila je svoje upozorenje u srijedu kako vlada riskira da ostane bez gotovine već 1. lipnja. Govoreći na događaju koji je organizirao Wall Street Journal, Yellen je odbila precizirati hoće li njezino ministarstvo dati prioritet održavanju plaćanja vrijednosnih papira američkog Trezora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari