Analitičari ne vjeruju kako će Fed nastaviti s podizanjem kredita

Foto: Freepik

Nakon najnovije odluke Američke središnje banke (Fed) o podizanju kamatne stope za 0,25 bodova, burza kao da je odbacila mogućnost kako bi predsjednik Feda Jerome Powell mogao imati još jedno povećanje kamata u rukavu. Osim toga, daljnji pad cijena sirove nafte ukazuje na rastuću zabrinutost oko recesije u SAD-u.

Teksaška sirova nafta WTI potonula je čak na 68,5 dolara po barelu, odražavajući zabrinutost zbog slabljenja gospodarskog rasta u velikim gospodarstvima.

“Naše je stajalište bilo da će doći do tehničke recesije, ali se ne zna kada će se točno dogoditi”, rekla je za Bloomberg Lindsay Rosner, projektna menadžerica u PGIM Fixed Income-u. “Ako je Powell samo izjavio kako će se dogoditi skroman rast, a ne recesija, to sugerira da će Fed morati promijeniti smjer ako ‘vidi’ recesiju”, upozorava Rosner.

Međutim, Powell je nagovijestio da bi povećanje kamatnih stopa iznad pet posto moglo biti posljednje u tekućem ciklusu.

Dok je šef Fed-a rekao kako postoji snažna potpora za povećanje kamata za 25 baznih bodova ovaj tjedan, sugerirao je da bi dužnosnici u ovakvom gospodarskom okruženju mogli pauzirati svoju kampanju povećanja kamatnih stopa u lipnju. Powell je također priznao da je tempo bankovnog kreditiranja usporen. Američki ekonomski podaci, iako ukazuju na usporavanje tržišta rada, još uvijek ne signaliziraju da je recesija na pomolu. Vijesti se brzo mijenjaju, te su trgovci skloni predviđanju, a ne čekanju da vide kako će se stvari odvijati, kao i trgovci dionicama.

Tržište dionica poraslo je nakon objave nove kamatne stope, jer su ulagači pojačali oklade da će stope Fed-a biti smanjene do kraja ove godine, unatoč Powellovom inzistiranju da izgledi središnje banke za inflaciju ne podržavaju lakšu politiku.

Tržište dionica poraslo je nakon objave nove kamatne stope, jer su ulagači pojačali oklade da će stope Fed-a biti smanjene do kraja ove godine, unatoč Powellovom inzistiranju da izgledi središnje banke za inflaciju ne podržavaju lakšu politiku.

“Tržište će tražiti znakove da trenutno zaoštravanje kreditiranja počinje utjecati na aktivnosti i podatke na tržištu rada”, rekao je Vassili Serebriakov, FXS i makro strateg u UBS Securities u New Yorku. “Budući da je Fed nagovijestio stanku, svaka moguća slabost u podacima pojačala bi mišljenje da je ciklus stezanja gotov”, naglašava ovaj analitičar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari