Dolar ojačao uoči sjednica Feda i Europske središnje banke

pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon oštrog pada tjedan dana prije, dok se ulagači pozicioniraju uoči sjednica američke i europske središnje banke idućega tjedna, objavila je Hina.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 101,06 bodova. Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti ojačao 0,9 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1123 dolara.

Još je više cijena dolara porasla prema japanskoj valuti, za 2,1 posto, na 141,80 jena. Nakon što je tjedan dana prije dolarov indeks zaronio na najniže razine u 15 mjeseci, prošloga se tjedna znatno oporavio.

Tečajevi najvažnijih svjetskih valuta kreću se ovisno o špekulacijama o daljnjem kretanju kamatnih stopa.

Inflacijski pritisci, prenosi Hina, u zapadnim zemljama posljednjih mjeseci popuštaju, pa je jasno da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata. No, pitanje je koliko će još središnje banke u ovoj godini povećati cijenu novca i koliko će dugo zadržati kamate na povišenim razinama.

Na tržištu se očekuje da će na sjednicama idućega tjedna američka i europska središnja banka dodatno povećati kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Gotovo je sigurno, smatraju analitičari, da će Fed idućega tjedna dodatno povećati kamate, no postavlja se pitanje hoće li to biti posljednje povećanje u ciklusu ili slijedi još koje do kraja godine.

Posljednjih tjedana euro je jačao prema dolaru jer se očekivalo da će se smanjiti razlika između kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni. Naime, očekivalo se da će Europska središnja banka do kraja godine više povećati kamate nego Fed. Međutim, kako inflacija u eurozoni popušta, veliko je pitanje koliko će još ECB podizati kamatne stope.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari