Broj bankomata u Hrvatskoj raste tijekom turističke sezone

pixabay.com
Novčanice, ilustracija Foto: Pixabay.com

Broj bankomata u Hrvatskoj tijekom turističke sezone značajnije se povećava, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) koji obuhvaćaju 2022. godinu, te ih je prošlog srpnja evidentirano 6.413, stoji u publikaciji “Platne kartice i kartične transakcije”, objavljenoj na zvaničnoj stranici centralne banke.

Prema istoj publikaciji, u Hrvatskoj je 31. prosinca 2022. registrirano 130.279 uređaja na kojima se obavlja prihvat platnih transakcija izvršenih platnim karticama, od kojih je 4.184 bankomata. Osim bankomata, ovaj broj uključuje i 125.677 EFTPOS (engl. Electronic funds transfer at point of sale) uređaja te 418 EFTPOS uređaja za uplatu i isplatu, na kojima je imateljima platne kartice omogućeno iniciranje samo platnih transakcija podizanja i/ili polaganja gotovog novca platnom karticom, a ne i plaćanje robe i usluga.

Iz publikacije HNB-a : “Platne kartice i kartične transakcije”, srpanj 2023.

Dakle, samih bankomata koji omogućavaju podizanje i/ili polaganje gotovog novca, te druge informacije, u Hrvatskoj ima dovoljno – 4.184. Najveći broj, prema podacima HNB-u, evidentiran je u Gradu Zagrebu, i to njih 963, a najmanji broj bankomata u Požeško – slavonskoj županiji, njih 46.

Podaci HNB-a pokazuju i da postoji trend povećanja broja beskontaktnih bankomata i njih, od ukupnog broja, ima 1.440.

Ukupan broj bankomata u Hrvatskoj, napominju u HNB-u, potkraj godine bio je privremeno smanjen zbog uvođenja eura, odnosno procesa prilagodbe bankomata novim dimenzijama euronovčanica.

Broj bankomata u Hrvatskoj 31.12.2022, izvor HNB

Što se tiče EFTPOS uređaja, na dan 31. prosinca 2022. ukupno je evidentirano njih 125.677, što je povećanje od šest posto u odnosu na dan 31. prosinac 2021.

I unutar ove kategorije tijekom 2022. godine nastavio se trend povećavanja broja beskontaktno-kontaktnih EFTPOS uređaja, sa 103.615 koliko ih je evidentirano na dan 31. prosinca 2021.na 106.684, na dan 31. prosinca 2022. godine.

Podsjećamo, zakonodavstvom Europske unije (EU) nisu propisane naknade za konverziju valute, već one isključivo ovise o komercijalnoj odluci pružatelja usluga platnog prometa. Naplaćivanje podizanja novca u eurima sa bankomata u drugoj državi članici ne bi se smjelo naplaćivati više nego nacionalne transakcije za istu vrijednost u eurima.

Naknada koju banke mogu naplaćivati za prekogranične platne transakcije također je ograničena, te za plaćanja bilo gdje u EU-u banke trebaju naplaćivati naknadu jednaku onoj za istovrsnu nacionalnu transakciju.

To se pravilo primjenjuje i na banke sa sjedištem u EU-u, ali izvan europodručja, stoji na stranici YourEuropa.

Debitnu karticu možete koristiti u drugoj državi članici uz iste uvjete kao u matičnoj zemlji bez dodatnih naknada. Troškovi transakcije moraju biti jednaki kao pri korištenju kartice u kao matičnoj zemlji. Isto tako, ako karticu koristite u drugoj državi članici, banka vam ne smije naplatiti dodatne naknade (npr. godišnju ili jednokratnu naknadu).

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari