Hrvatska i Srbija jačaju prekograničnu i gospodarsku suradnju

Foto: Unsplash.com

Prekogranična suradnja Hrvatske i Srbije intenzivira se i razvija, pa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavilo s provedbom Programa prekogranične suradnje dviju država u vrijednosti od 530.891 eura.

Naime, program doprinosi jačanju pograničnog područja dviju država, njihovom gospodarskom i ukupnom razvoju, osigurava preduvjete za jačanje konkurentnosti i realizaciju razvojnih potencijala te potiče aktiviranje svih dionika u zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji.

Zamišljen je kao odgovor na razvojne prioritete na lokalnoj i regionalnoj razini te predstavlja podršku u unapređenju kulture Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

“Program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija jedan je od najuspješnijih naših prekograničnih programa, a u novoj perspektivi očekuje se nešto veći proračun, u iznosu od preko 38 milijuna eura iz IPA 3 fondova, koji uz nacionalno sufinanciranje iznosi više od 45 milijuna eura”, istaknula je krajem prošle godine ministrica za europske integracije Tanja Miščević prigodom svečanog obilježavanja početka provedbe Programa INTERREG IPA Hrvatska- Srbije za razdoblje 2021-2027.

I ova godina je obećavajuća jer je prema podacima hrvatskog Ministarstva za prekograničnu suradnju, istaknuto je kako je do 4. rujna 2023. godine otvoren javni poziv za Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, vrijedan 17,4 milijuna eura fondova Europske unije, što je svakako izvrsna prilika za daljnji razvoj prekogranične suradnje, stoji na stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Najvažniji segment programa je povezivanje s Hrvatima u Republici Srbiji, jačanje suradnje i podizanje kvalitete života stanovništva na programskom području, te je položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji prioritetno pitanje za Vladu Republike Hrvatske. Danas je prilika da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, koje nije samo deklarativnog karaktera, što dokazuje i provedba ovog programa”, rekao je državni tajnik Domagoj Mikulić.

Rast vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja

Prema podacima Privredne komore Srbije dostavljenim portalu Financije.hr, vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske u prvih pet mjeseci 2023. iznosila je 833,6 milijuna eura i bila je veća za 80,1 milijun eura, odnosno 10,6 posto, od onih zabilježenih tijekom prvih pet mjeseci 2022.

Izvoz je u promatranom razdoblju tekuće godine bio vrijedan 472,2 milijuna eura, što je za 54,3 milijuna eura više (13,1 posto više) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz je tijekom prvih pet mjeseci 2023. godine porastao za 25,8 milijuna eura i iznosio je 363,4 milijuna eura, što predstavlja rast od 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Ostvareni suficit u robnoj razmjeni Srbije i Hrvatske u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosio je 106,8 milijuna eura i veći je za 28,5 milijuna eura (za 36,4 posto više) u odnosu na promatrano razdoblje prethodne godine, kada je iznosio 78,3 milijuna eura.

“U prilog dobroj suradnji dvaju gospodarstava govore i činjenice kako je ukupan broj teretnih vozila na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo u oba smjera u 2021. godini iznosio 378.000, odnosno, na ulazu u Srbiju bilo je 226.000, a na izlazu 151.000 teretnih vozila, dok su tijekom 2022. godine 5.053 domaće tvrtke ostvarile vanjskotrgovinsku razmjenu s Hrvatskom”, navodi PKS.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari