Hrvatska obnavlja stare i gradi nove stadione, dobiva i poseban kamp

Foto: Pixabay

Nogometni stadioni sve više dobivaju na značaju, a predstavljanje novih projekata u ovom sektoru sve je prisutnije i u regiji.

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića početkom srpnja potpisan je Ugovor o darovanju zemljišta između Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Premijer je podsjetio kako je Vlada Velikoj Gorici darovala građevinsko zemljište vrijedno 4,2 milijuna eura. “Posebno sam zadovoljan cijelim konceptom novog pristupa kakav hrvatski nogomet zaslužuje, a kamp će biti i za druge sportove i sportaše”, rekao je. Naglasio je kako je Vlada povećala sredstva za sport skoro tri puta. “Tako ćemo i nastaviti jer je sport važna sastavnica hrvatskog društva, posebice za mlade”, poručio je Plenković, navodi se na internetskim stranicama Vlade RH.

Stadioni su postali pravi megalomanski sportski kompleksi, a to smo vidjeli na prošlom Svjetskom prvenstvu u Kataru. Međutim, troškovi izgradnje takvih stadiona dosežu neslućene visine.

Katarski ministar financija rekao je da je 2017. godine zemlja trošila 500 milijuna dolara tjedno na infrastrukturne projekte, uključujući ceste, hotele, osam stadiona i nadogradnju zračne luke, kako bi pripremila malu bliskoistočnu naciju za domaćinstvo najvećeg svjetskog sportskog događaja.

Očito se nogomet, uključujući i stadione, mjeri milijardama dolara, što uključuje igrače, marketing i infrastrukturu. Kako bismo išli u korak s vremenom potrebno je pratiti svjetske trendove, no oni su zbog svoje cijene ponekad nedostižni.

Foto: Pixabay

Hrvatski premijer najavio je i daljnja ulaganja u obnovu infrastrukture, počevši od stadiona Maksimir i Poljud.

“Ovaj kamp će biti baza. Hrvatska nogometna reprezentacija donijela je toliko sreće i zadovoljstva hrvatskom narodu, pogotovo ovoj generaciji koju predvodi Luka Modrić. Kada razgovaram sa svojim kolegama, premijerima i predsjednicima, ne mogu se prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Ono što nam je postalo normalno je da se sa svakog natjecanja vratite s medaljom, a kolege vas gledaju s oduševljenjem i poštovanjem”, istaknuo je premijer.

Plenković je dodao da će se cijeli ovaj projekt graditi u suradnji s UEFA-om i FIFA-om.

Političari su svjesni koliko je ova igra moćna, a znaju i da navijači žele bodriti svoje momčadi i igrače s tribina koje će im pružiti potpuni užitak, ali i sigurnost.

Prema Jutarnjem listu, u Hrvatskoj postoji 12 projekata koji uključuju obnovu ili izgradnju novih stadiona. U Zagrebu su planirani novi stadioni u Kranjčevićevoj (12.000 ljudi), na Maksimiru kapaciteta oko 30.000 navijača, te kamp na bivšem igralištu Chromosa (Posavine). U planu je obnova i natkrivanje stadiona u Vinkovcima, Koprivnici, Varaždinu, Rijeci, Puli i Šibeniku. U Splitu je planirana rekonstrukcija, dok je u planu obnova stadiona na Stanovima ili izgradnja novog na Višnjiku. U Osijeku se u suradnji s Mađarskom gradi stadion na Pampasu za 13.000 ljudi.

Uspjesi hrvatskog nogometa na posljednja dva svjetska prvenstva svakako su dovoljan razlog da se uredi infrastruktura za ovaj sport. I to je razumljivo, iako nema preciznih podataka koliko će sve te investicije stajati, ni državu ni investitore.

Jutarnji piše da je dogovoren vrlo racionalan pristup, za što već postoji pregršt primjera u Europi. Tako bi se stadion na Maksimiru većim dijelom financirao novcem investitora, dok je UEFA spremna velikim dijelom podržati izgradnju kampa, ali i obnovu nekoliko stadiona. Navode i da postoje razni fondovi iz kojih se može dobiti novac, te ti stadioni neće biti raskošni.

Srbija gradi stadion vrijedan 350 miliona eura

Gradit će se “luksuzni stadion” u regiji, poput najavljenog Nacionalnog stadiona u Beogradu, iako Srbija osim odlaska na Svjetsko prvenstvo nema zapaženih rezultata. Ovaj projekt je bio podijeljen u srpskoj javnosti, posebno zbog cijene njegove izgradnje.

Naime, Nacionalni stadion bit će “jedan od najveličanstvenijih i najmodernijih na svijetu”, koji zadovoljava najviše kriterije UEFA-e, s oko 60.000 mjesta, a za njegovu izgradnju iz državnog proračuna bit će izdvojeno 350 milijuna eura, prenose srbijanski mediji. Stadion je trebao stajati 250 milijuna eura, no u novu cijenu, koja je prebačena u proračun za 2023. godinu, uračunate su i prometnice.

Cijena stadiona je više nego udvostručena, u startu se govorilo da će stajati oko 150 milijuna eura. Javnost je podijeljena i zbog toga što Srbiji treba puno više novca za socijalna davanja i rješavanje tih problema, te je Nacionalni stadion i dalje “trn u oku”. To dodatno pojačava i ne baš dobra igra srpske reprezentacije.

Jedan odgovor

  1. Izgradnja Kranjčevićeve neće početi još najmanje tri godine.
    Maksimira i dulje.
    Pogledajte samo zemljišne knjige, vlastovnice i teretovnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari