Rast na europskim burzama zbog solidnih financijskih izvješća kompanija

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak prijepodne porasle su zahvaljujući solidnim financijskim rezultatima europskih kompanija, no trguje se oprezno dok investitori čekaju odluke sa zasjedanja Europske središnje banke (ECB).

Paneuropski Stoxx 600 indeks, javlja Hina, bio je oko 10 sati u plusu 0,74 posto, prateći tako uzlet na azijskim burzama zbog optimizma uagača da je Fed završio s ciklusom podizanja kamatnih stopa nakon što ih je jučer podignuo za 0,25 posto, na raspon od 5,25 do 5,5 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks porastao je 0,24 posto, na 7.695 bodova, frankfurtski DAX za 0,46 posto, na 16.206 bodova, a pariški CAC za jedan posto, na 7.388 bodova.

Očekuje se da će ECB danas za isto toliko podići ključnu kamatnu stopu u eurozoni, već deveti put zaredom, ali i ostaviti vrata otvorena za daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Intenzivira se i objava financijskih izvješća kompanija. Jutros je Nestle izvijestio o boljoj od očekivanja organskoj prodaji, zahvaljujući tome što je ponovno povisio cijene, a cijena njegove dionice poskupjela je 1,2 posto.

Poskupjela je i dionica BNP Paribasa i to za 2,3 posto nakon što je ta najveća banka u eurozoni premašila očekivanja ostvarnom neto dobiti u drugom tromjesečju.

No, dionica Volkswagena se spustila za 3,6 posto, jer je taj njemački proizvođač vozila snizio prognozu za svoje ovogodišnje isporuke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari