Azijske burze pale, jen porastao zbog najave promjene politike BOJ-a

pixabay.com
Japanski yen, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene dionica na azijskim burzama su se spustile s najviših razina u zadnjih pet tjedana, dok je tečaj jena snažno “uzletio” prema dolaru, uslijed špekulacija da bi Bank of Japan (BOJ) mogao poduzeti još jedan korak u smjeru zaoštravanja svoje dugogodišnje ultra-popustiljive monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,00 sati u minusu 0,4 posto. Japanski Nikkei potonuo je 1,06 posto, a oslabio je i australski ASX za gotovo jedan posto. Istodobno, kineske burze su u plusu oko jedan posto.

Danas zasjeda japanska središnja banka i sve su “oči uprte” u tamošnje monetarne zakonodavce, prenosi Hina, nakon što je dnevni list Nikkei izvijestio je da će BOJ zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine.

Prinosi na japanske državne obveznice odmah su skočili na 0,505 posto, smanjujući atraktivnost ulaganja u dionice.

“Ako BOJ prilagodi svoj program kontrole krivulje prinosa na državne obveznice, financijska tržišta to će vjerojatno smatrati početkom zaoštravanja monetarne politike bez obzira koji su razlozi BOJ-a za takav potez”, ističe Kristina Clifton iz Commonwealth Bank of Australia.

Špekulacije o promjeni već desetljećima iste retorike o ultra-labavoj monetarnoj politici u BOJ-u još snažnije su utjecale na devizna tržišta, na kojima je ojačala atraktivnost japanske valute.

Naime, tečaj jena skočio je prema dolaru na 138,57 dolara, što je za 1,32 posto više nego dan ranije. Tečaj japanske valute tako je ojačao prema američkoj od početka tjedna gotovo dva posto. S druge strane, tečaj eura je oslabio za 1,07 posto prema dolaru, na 1,0963 dolara, unatoč tome što je Europska središnja banka (ECB) u četvrtak podignula ključnu kamatnu stopu u eurozoni po 9. put zaredom, za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto.

Podsjećamo, predsjednica banke Christine Lagarde signalizirala je nakon zasjedanja, da bi ECB u rujnu mogao uzeti predah u daljnjim zaoštravanjem monetarne politike. U takvim uvjetima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta porastao je 0,93 posto, na 101,74 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari