Janaf u prvom polugodištu s rastom prihoda za 33 posto i dobiti za 52,6 posto

Hina/arhiv
Spremnik, Omišalj, Janaf Foto: Hina/M.Klepac/arhiv

Ukupni prihodi Janafa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 73,4 milijuna eura i 33 posto su veći nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla za 52,6 posto, na 31,7 milijuna eura, objavljeno je u iz Janafa.

“Iznimno smo zadovoljni činjenicom da je prva polovica 2023. godine za Janaf još jedno razdoblje u nizu u kojem smo poslovanjem nadmašili sve do sada zabilježene rezultate”, izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave Janfa, Stjepan Adanić, ističući kako su u Janafu spremni za ulaganja kako u infrastrukturu, tako i u obnovljive izvore energije, prenosi Hina.

Iz Janafa ističu kako rast prihoda dolazi iz temeljne djelatnosti društva – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, koji iznose gotovo 71,5 milijuna eura i veći su za 31,9 posto od ostvarenja prethodne godine, a u odnosu na planirane iznose veći su za 18,3 posto. Navode i kako je u poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno 72 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ponovno potvrđuje izvoznu orijentiranost kompanije.

Po podacima iz izvješća, poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 51,6 milijuna eura, što je za 40,6 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine te 27,3 posto više u odnosu na plan.

Na domaćem je tržištu ostvareno 19,8 milijuna eura ili 27,8 posto prihoda od temeljne djelatnosti Janafa, što je za 13,7 posto više nego u istom razdoblju lani te na razini planiranog.

“Ostvareni financijski rezultati u najvećoj su mjeri rezultat rasta prihoda od temeljne djelatnosti kompanije, transporta i skladištenja, pri čemu poslovanje s inozemnim kupcima i dalje donosi najveći udio prihoda”, izjavio je član Uprave Janafa Vladislav Veselica, podsjetivši kako je prvih šest mjeseci poslovanja obilježilo sklapanje novih ugovora za transport i skladištenje i to s MOL grupom, Agencijom za ugljikovodike, Vitolom, Inom i Litascom.

Ukupni rashodi Janafa u prvom su polugodištu iznosili 34,8 milijuna eura i veći su za 16,4 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu iz Janafa objašnjavaju kako je na to najvećim dijelom utjecao rast cijene električne energije.

Ostvarena bruto dobit u iznosu od 38,6 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 31,7 milijuna eura veće su za 52,6 posto od prošlogodišnjih, ističu iz kompanije. Također, navode kako je u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih novčanih sredstava tijekom prvog polugodišta uloženo 6,7 milijuna eura.

“Nastavljamo s ulaganjima u naftovodno-skladišni sustav i pružanjem sigurne opskrbe energentima ovom dijelu Europe jer su nam povjerenje i zadovoljstvo naših partnera jamstvo nastavka poslovnog rasta. Potaknuti nastavkom poslovanja s iznimnim poslovnim rezultatima, i dalje ćemo jačati našu ulogu na europskom energetskom tržištu, spremni smo za nove poslovne izazove i investicije”, istaknuo je u priopćenju Veselica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari