ESB: Ključne kamatne stope povećane za 25 baznih bodova

pixabay.com
Znak eura, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) na današnjoj sjednici odlučila je da se tri ključne kamatne stope ESB-a povećaju za 25 baznih bodova.

Kako se navodi u priopćenju ESB-a, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,50 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 3,75 posto. Povećanja će stupiti na snagu 2. kolovoza 2023.

ESB se, stoji u priopćenju, zalaže i za što skoriji povratak inflacije na njegov srednjoročni cilj od dva posto.

“Upravno vijeće spremno je prilagoditi sve instrumente u okviru svojih ovlasti kako bi se inflacija vratila na srednjoročnu ciljnu razinu od dva procenta i kako bi se očuvala neometana transmisija monetarne politike. Nadalje, Upravnom vijeću na raspolaganju je instrument zaštite transmisije, kojim može odgovoriti na neopravdanu, neurednu tržišnu dinamiku koja ozbiljno ugrožava transmisiju monetarne politike u svim državama europodručja radi djelotvornijeg ispunjavanja zadaće održavanja stabilnosti cijena”, navodi se u priopćenju.

Povećanje kamatnih stopa, pojašnjavaju, zasniva se na procjeni Upravnog vijeća ESB-a u pogledu inflacijskih izgleda, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike. Kretanja u razdoblju poslije posljednjeg sastanka potvrđuju očekivanje da će se inflacija do kraja godine nastaviti smanjivati, ali će dulje razdoblje ostati viša od ciljne razine. Premda postoje naznake smanjivanja određenih mjera inflacije, temeljna inflacija i dalje je visoka, priopćeno je iz Europske središnje banke.

ESB je odlučio i da će se minimalne pričuve remunerirati po stopi od nula posto. Tom će se odlukom očuvati djelotvornost monetarne politike jer će se zadržati trenutačni stupanj kontrole nad stajalištem monetarne politike i postići potpun prijenos odluka o kamatnim stopama na tržišta novca.

Program kupnje vrijednosnih papira i hitni program kupnje zbog pandemije

Portfelj programa kupnje vrijednosnih papira (engl. asset purchase programme, APP) smanjuje se umjerenom i predvidljivom dinamikom jer Eurosustav više ne reinvestira glavnice dospjelih vrijednosnih papira. Kada je riječ o hitnom programu kupnje zbog pandemije (engl. pandemic emergency purchase programme, PEPP), Upravno vijeće namjerava reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu tog programa barem do kraja 2024.

U svakom slučaju budućim postupnim zatvaranjem portfelja PEPP‑a upravljat će se tako da se izbjegne njegov nepovoljan utjecaj na primjerenu monetarnu politiku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari