Azijske burze porasle nakon odluke Feda, dolar “pao”

pixabay
Novčanice, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim tržištima cijene dionica su porasle, a tečaj dolara “pao” nakon novog, očekivanog Fedovog podizanja kamatnih stopa, dok su investitori na oprezu jer rizik za tržište predstavljaju odluke o kamatama koje bi uskoro mogli donijeti monetarni zakonodavci u Europi i Japanu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu 1,2 posto, jer se azijski ulagači nadaju da je FED-ov ciklus zaoštravanja monetarne politike konačno završio, nakon što je ključna kamatna stopa u SAD-u podignuta 11. put, na najvišu razinu u zadnjih 22 godine te se sada kreće u rasponu od 5,25 do 5,5 posto. Istodobno, japanski Nikkei porastao je 0,56 posto, južnokorejski Kospi 0,44 posto, australski ASX 0,83 posto, a u plusu su i kineske burze.

“Predsjednik Feda Jerome Powel nakon zasjedanja držao se scenarija, no onda je postupno na novinskoj konferenciji priznao da je inflacija doista pala, a kako je konferencija odmicala, bio je gotovo na rubu iskazivanja sklonosti konačnom smanjenju stope. Sljedeća je Lagarde iz Europske centralne banke (ECB), koja je sklonija odstupanju. Povećanje za 25 baznih bodova nije poanta, ali ton izjava jest”, rekao je Padhraic Garvey iz ING-a, prenosi Hina.

ECB bi danas na svom zasjedanju, smatraju tržišni sudionici, mogao podići kamatnu stopu u eurozoni, deveti put zaredom. Sporo smanjivanje inflacije, naime, stvara pritisak na monetarne zakonodavce da kamatne stope nastavljaju podizati kroz duže vremensko razdoblje. Još jedan rizik za tržište ovoga tjedna predstavlja i Bank of Japan, koji zasjeda u petak, a sve je više špekulacija o mogućim promjenama u njihovoj ultra-popustljivoj monetarnoj politici.

Nakon jučerašnje odluke Feda o podizanju kamata, tržišta sada procjenjuju izglede za njihovim novim podizanjem u rujnu za svega 0,20 posto, no sve više uračunavaju u cijenu imovine i moguće smanjivanje kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine za 125 baznih bodova.

pixabay.com
Burza, ilustracija; foto: pixabay.com

FED na kraju svog ciklusa podizanja kamata, čeka se ECB

Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema ostalih šest svjetskih valuta, pao je 0,5 posto u odnosu na dan ranije, na 100,8 bodova. Dolar se tako našao “pod pritiskom” nakon najnovijeg podizanja kamatnih stopa, jer je predsjednik FED-a, Jerome Powell, kazao nakon zasjedanja nešto što je dio tržišnih sudionika navelo na očekivanje da je riječ o zadnjem podizanju kamatnih stopa.

Iako Powel nije isključio podizanje kamata i u rujnu, valutni trgovci nisu u to uvjereni, pa su spustili cijenu američke valute.

Moguće je još jedno povećanje kamata tijekom sljedećih mjeseci, ali također ne bismo isključili da je zasjedanje Feda u srijedu označilo kraj ciklusa povećanja. U svakom slučaju, SAD je bliže kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa nego ostale vodeće središnje banke. Takva blaža retorika Feda vjerojatno će srednjoročno izvršiti pritisak na tečaj američkog dolara, smatra Emin Hajiyev, viši ekonomist u Insight Investmentu.

Postupno se sada pozornost usmjerava na ECB, pri čemu tržišni sudionici očekuju da će danas podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, što je ojačalo tečaj eura za 0,32 posto u odnosu na dan ranije, na 1,1083 dolara.

“Čini se da će ECB sigurno povećati kamatnu stopu na depozite za 25 baznih bodova i to ne bi trebalo iznenaditi tržište, budući da je to uvelike očekivano. Pravo pitanje je hoće li ECB ponovno dizati kamate u rujnu i kasnije”, rekla je Nadia Gharbi, viša ekonomistica u Pictet Wealth Managementu.

Japanski jen pak oslabio je 0,1 posto prema dolaru, na 140,43 jena uoči zasjedanja japanske središnje banke u petak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari