EU spremna pomoći s troškovima transporta ukrajinskih žitarica

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija spremna je “koridorima solidarnosti” izvesti gotovo sve ukrajinske poljoprivredne proizvode i pomoći s troškovima transporta, rekao je povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski. EU proučava nekoliko prijedloga članica da se sroči zajednički plan pokrivanja dodatnih troškova prijevoza, rekao je Wojciechowski.

“Trgovina nije dovoljno atraktivna. Rusija će izvući korist iz sadašnje situacije jer će biti jeftinije kupovati žito iz Rusije nego iz Ukrajine koje se transportira preko Poljske do baltičkih luka”, rekao je Wojciechowski, ne navodeći procjenu troškova.

Ukrajina je “koridorima solidarnosti” izvezla oko 60 posto žitarica, a 40 posto preko Crnog mora, dok je na snazi bio sporazum koji je jamčio sigurnost te rute.

“Spremni smo izvoziti gotovo sve. Riječ je o oko četiri milijuna tona uljarica i žitarica mjesečno, toliko smo (izvezli) u studenom prošle godine”, dodao je povjerenik EU-a, Janusz Wojciechowski.

Litva je, također, Europskoj komisiji predložila da se ukrajinsko žito izvozi preko luka na Baltiku. Time bi se, po prijedlogu tri litvanska ministra, iznesenom u pismu u koje je Reuters dobio uvid, stvorila “održiva i pouzdana alternativna ruta” za izvoz ukrajinskih proizvoda, uključujući žitarice, preko luka u Tallinnu, Rigi, Ventspilsu, Liepaji i Klaipedi. Njihov ukupni kapacitet za izvoz žitarica iznosi 25 milijuna tona.

Podsjećamo, početkom ovog tjedna udruga ukrajinskih trgovaca žitaricama zatražila je od EU da poveća kapacitete koridora za milijun do 1,5 milijuna tona mjesečno, sugerirajući Komisiji i da europskim prijevoznicima i lukama osiguraju djelomičnu kompenzaciju za tranzit u obliku subvencija. Povećanje bi se moglo postići izvozom žitarica preko luka u baltičkim državama, te u Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji, poručili su iz udruge.

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora istekao je početkom prošlog tjedna budući da ga je Moskva odbila produljiti, tvrdeći da nije ispoštovan dogovor koji je trebao omogućiti izvoz ruskih žitarica i gnojiva. Rusija je neobnavljanje sporazuma obrazložila neispunjavanjem svojih zahtjeva za usporednim izvozom svoje hrane i gnojiva u svijet.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, pozvao Rusiju ranije da se vrati međunarodnom sporazumu o pomorskim isporukama ukrajinskog žita i ocijenio da će bez njega najranjiviji među gladnima u svijetu trpjeti najstrašnije posljedice. Udruga ukrajinskih trgovaca procjenjuje da bi izvoz žitarica i uljarica u sezoni 2023/2024. godine trebao dosegnuti 45 milijuna tona.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari