Skupina zemalja članica EU za produljenje zabrane uvoza ukrajinskih žitarica

Foto: Pixabay/Pexels

Skupina zemalja EU na granici s Ukrajinom želi produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy, potvrdivši stav Varšave koja traži i pomoć EU s očekivanim pojačanim tranzitom prema drugim tržištima.

Hina piše da je u svibnju Europska unija Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj odobrila zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljne repice i suncokretovih sjemenki iz Ukrajine koji je pritisnuo cijene na njihovim tržištima i zakočio pražnjenje skladišta žitarica pred žetvu.

Dogovoreni su istodobno tranzitni koridori kako bi ukrajinski poljoprivredni proizvodi mogli biti plasirani na druga tržišta, uključujući i ona u drugim članicama EU.

Zabrana uvoza trebala bi isteći 15. rujna, ali skupinu zemalja na granici s Ukrajinom uznemirila je objava Rusije početkom tjedna da obustavlja suradnju u sklopu sporazuma koji je do utorka jamčio isporuke žitarica i gnojiva preko Crnog mora.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta, ali Moskva ga je odbila ponovo produljiti, tvrdeći da dio koji se ticao Rusije nije ispunjen.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Talus izjavio je u utorak da su voljni pomoći Ukrajini s očekivanim pojačanim tranzitom poljoprivrednih proizvoda nakon ruskog povlačenja iz crnomorske inicijative.

No, žetva je u Poljskoj tek počela i tranzit neće odmah biti pojačan, upozorio je Talus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari