Ruska odluka potaknula skok cijena žitarica u SAD-u

pixabay.com
Polja žitarica, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene pšenice oštro su porasle danas, nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u inicijativi koja je jamčila siguran izvoz žitarica preko Crnog mora, rekli su trgovci, objavila je Hina.

Na Čikaškoj burzi cijene pšenice porasle su u terminskim ugovorima za 3,4 posto, na 6,84 dolara po bušelu. Porasle su i cijene kukuruza, za dva posto, na 5,16 dolara po bušelu. Okidač za rast cijena bila je objava Rusije o obustavi sudjelovanja u inicijativi koja je jamčila siguran izvoz žitarica i gnojiva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske, postignutom u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda (UN).

Sporazum je sklopljen na 120 dana i produljen je za još 120 dana u studenome prošle godine te za još 60 dana u ožujku. Istekao je danas, uz objavu Rusije da odredbe koje su se ticale njezinog izvoza nisu ispoštovane.

Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN prošli tjedan.

Najviše je žitarica izvezeno u Kinu, gotovo osam milijuna tona. Slijede Španjolska i Turska sa šest odnosno 3,2 milijuna tona. Među pet glavnih uvoznika svrstale su se još Italija i Nizozemska, s 2,1 odnosno dva milijuna tona žitarica, objavila je Hina. Egipat, nekada glavni uvoznik, svrstao se na šesto mjesto s uvezenih 1,6 milijuna tona žitarica. Pšenica je činila oko četvrtine izvoza, a kukuruz polovinu.

Parcijalni nastavak ukrajinskog izvoza zakočio je rast globalnih cijena hrane, koje su u lipnju, prema indeksu UN-ove agenije za hranu i poljoprivredu bile niže za 11,6 posto nego u srpnju prošle godine.

Sporazum je jamčio i izvoz umjetnih gnojiva, uključujući amonijak, kako bi se poduprla sigurna opskrba hranom širom svijeta. “No, gnojiva i amonijak nisu do danas izvezeni u sklopu inicijative”, stoji u priopćenju UN-a od 10. srpnja.

Rusija je, prema podacima Svjetske banke, najveći svjetski izvoznik gnojiva i značajan izvoznik žitarica, ali njezin izvoz omele su, prema tvrdnjama Moskve, zapadne sankcije.

Ruski proizvođač potaše i amonijevog nitrata Uralchem naveo je krajem svibnja da ga je zapljena gnojiva na Zapadu koštala više od 200 milijuna dolara, izdvojivši brod Asian Majesty sa 60 tisuća tona potaše, blokiran na otvorenom moru kod Rige od ožujka 2022.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari