Ukrajinski trgovci žitaricama: Veći kapacitet “koridora solidarnosti” u EU

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija (EU), koja je prošle godine uspostavila “koridore solidarnosti” kako bi omogućila izvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda alternativnim tranzitnim željezničkim i cestovnim rutama i unutarnjim plovnim putovima, trebala bi povećati kapacitete. Na taj način bi se olakšao izvoz ukrajinskih žitarica, nakon propasti crnomorske inicijative, poručila je udruga ukrajinskih trgovaca UCA, prenosi Hina, predloživši i upotrebu luka u Hrvatskoj.

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora istekao je početkom prošlog tjedna budući da ga je Moskva odbila produljiti, tvrdeći da nije ispoštovan dogovor koji je trebao omogućiti izvoz ruskih žitarica i gnojiva. Rusija je neobnavljanje sporazuma obrazložila neispunjavanjem svojih zahtjeva za usporednim izvozom svoje hrane i gnojiva u svijet.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta. Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, pozvao je danas u Rimu, na summitu o hrani, Rusiju da se vrati međunarodnom sporazumu o pomorskim isporukama ukrajinskog žita i ocijenio da će bez njega najranjiviji među gladnima u svijetu trpjeti najstrašnije posljedice.

Guterres je u uvodnom obraćanju, rekao da zbog nedavne odluke Rusije da odbije produžiti valjanost ukrajinsko-ruskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ne samo da će “najugroženiji platiti najveću cijenu”, već su negativne posljedice stigle odmah: cijena pšenice u svijetu porasla je za 14 posto, a kukuruza za više od 10 posto.

I Rusija i Ukrajina “ključne su za globalnu sigurnost hrane”, istaknuo je Guterres, jer na te dvije zemlje otpada 30 posto svjetskog izvoza pšenice i ječma, 20 posto svjetskog izvoza kukuruza i više od polovice svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Guterres je rekao, kako prenosi seebiz.eu, da je “predan olakšavanju nesmetanog pristupa globalnim tržištima hrane i gnojiva iz Ukrajine i Ruske Federacije”. Pozvao je međunarodnu zajednicu na jedinstvo u pronalaženju rješenja za to pitanje na temelju njegovog najnovijeg prijedloga.

Podsjećamo, udruga ukrajinskih trgovaca zatražila je u ponedjeljak od EU da se tranzitni kapaciteti koridora povećaju za milijun do 1,5 milijuna tona mjesečno, sugerirajući Komisiji da europskim prijevoznicima i lukama osiguraju djelomičnu kompenzaciju za tranzit u obliku subvencija. Aktualni kapacitet tranzita nije naveden. „To će značajno smanjiti troškove prijevoza žitarica i omogućiti ukrajinskim poljoprivrednicima izvoz viška žitarica bez gubitaka u zemlje koje trebaju ukrajinskog žito, a stabilizirat će i globalnu sigurnost hrane”, priopćila je UGA.

Povećanje bi se moglo postići izvozom žitarica preko luka u baltičkim državama te u Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Udruga je predložila i prijenos sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole s kontrolnih točaka na granicama Ukrajine na teritorij odredišnih zemalja, što bi, kako tvrdi, omogućilo značajno povećanje izvoza.

U UGA-i očekuju urod žitarica i uljarica u ovoj godini od 69 milijuna tona. Izvoz bi u sezoni 2023/2024. po njihovoj procjeni trebao dosegnuti 45 milijuna tona.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari