HPK: Hitno osigurati pomoć poljoprivrednicima pogođenim vremenskim nepogodama

Freepik.com / wirestock
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Freepik.com / wirestock

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) je u dopisu upućenom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković zatražila da se hitno pomogne poljoprivrednicima kojima je nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku prouzročilo velike štete na poljoprivrednim površinama, izvijestili su iz HPK.

Kako bi se ublažile posljedice ove vremenske katastrofe, objavila je Hina, iz HPK predlažu hitno raspisivanje mjere intervencije 73.02. Ulaganja – Obnova poljoprivrednog potencijala te odgodu plaćanja HBOR i HAMAG BICRO kredita na godinu dana.

“Prema našim saznanjima brojni nasadi su uništeni, osobito vinogradarima kojima su uništeni trsovi te je popustila armatura. Iste je nemoguće podići u kratkom roku zbog čega postoji bojazan od propadanja uroda”, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Štete su, kako je naveo, i na svim drugim nasadima i na urodu gotovo svih poljoprivrednih kultura.

“Prema postojećim informacijama s kojima raspolažemo, iste neće moći biti priznate kroz štetu osiguranja. Također, u svim sektorima velika šteta je na gospodarskim objektima, krovovima, vanjskim tankovima i mehanizaciji”, navodi Jakopović u dopisu Ministarstvu poljoprivrede.

pixabay.com
Zbrajaju se štete od nevremena, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iz HPK napominju kako je u petak objavljen natječaj iz operacije 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, no upozoravaju i na probleme tog natječaja u kojem je alokacija samo dva milijuna eura, što po prvim procjenama nije dovoljno kako bi se pokrile potrebe.

Isto tako, prije početka sanacije potrebno popunjavanje priloga 11 od strane savjetodavne službe, a pitanje je koliko brzo će oni moći reagirati.

Iz HPK kažu kako su poljoprivrednici već krenuli sa sanacijom štete kako bi pokušali spasiti barem dio uroda te su primjerice već nabavljeni novi stupovi za vinograde.

“Bojimo se da, sukladno proceduri, poljoprivrednici neće moći tražiti povrat za odrađene radove”, upozorio je Jakopović, izdvajajući kao problem natječaja i definiciju 30 posto poljoprivrednog potencijala. Naime, u nekim nasadima je šteta 100 posto na pojedinim redovima, ali nije možda na cijelom nasadu pa je pitanje kako se u ovakvim slučajevima definira “uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 posto, što stoji u prilogu 1, točka 13. natječaja”, pojasnio je Jakopović.

Upozorava i na problem poljoprivrednika koji imaju zemljišta u zakupu, poglavito ako je zakup s RH jer nisu objavljeni novi natječaji za zakup, a u uvjetima natječaja stoji da “u slučaju obnove poljoprivrednih gospodarskih zgrada/zemljišta koji nisu u vlasništvu korisnika, korisnik mora imati sklopljen ugovor o zakupu na rok od najmanje 10 godina računajući od trenutka podnošenja zahtjeva za potporu ili sklopljen do najkraće 31. prosinca 2030. godine”.

Ugovor, prenosi Hina, mora biti sklopljen između korisnika i vlasnika poljoprivrednog gospodarske zgrade/zemljišta koji je kao vlasnik upisan u zemljišne knjige i mora biti upisan u zemljišne knjige, podsjećaju iz HPK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari