Zbrajaju se štete nakon “Oluje stoljeća”: svi poljoprivredni sektori bilježe ogromne gubitke

pixabay.com
Zbrajaju se štete od nevremena, ilustracija Foto: Pixabay.com

Olujno nevrijeme, koje je prošli tjedan “poharalo” Hrvatsku, ostavilo je ogromne štete: na privatnim i javnim objektima, cestama, električnoj mreži, komunalnoj infrastrukturi ali i na poljoprovrednim gazdinstvima, farmama, voćkama. Polomljena su stabla, uništeni gospodarstveni objekti. Ovo nije bilo jedino nevrijeme ovog ljeta, ali je bilo najjače i iza sebe je ostavilo pustoš.

Voćari kažu da im je višegodišnji rad uništen. U samo nekoliko trenutaka stabla su iščupana, rasad uništen kao i sva infrastruktura – mreže, navodnjavanje, žice.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, kaže da je teško u ovom trenutku uopće govoriti o bilo kakvoj procjeni kolike su štete, u financijskim izričajima, jer u ovom sektoru štete su direktne ali i indirektne – one koje će biti vidljive tek kroz narednu sezonu.

“Mi sad već znamo da su štete izuzetno velike, jer od ovog posla živimo. Precizne brojke, pak, ćemo moći reći u narednom periodu, jer neka stabla su iščupana, zauvijek uništena, neka djelomično. Na nekim su plodovi oštećeni, znači neće biti plodova ove sezone. Svakako će trebati napraviti procjenu i koliko će ih opstati do naredne sezone, s obzirom na oštećenja. Što se tiče infrastrukture, i ona je stradala, i osiguravajuća društva su na terenu”, kaže Markota za Financije.hr.

Markota ističe da su i sve nadležne službe na terenu ali i da je problem što većina voćara osigurava površine – uglavnom od mraza i tuče.

“Mali je broj voćnjaka koji ima osiguranje od oluje, obično se rade police osiguranja od tuče ili mraza, u ovim našim krajevima. Ovakvu oluju niko ne pamti, ljudi prosto nisu za ovo uzeli policu. Police, koje pokrivaju oluju, su izuzetno skupe, a u našim krajevima, ovakve oluje nisu ni bile česte pa ih voćari nisu uzimali. To će, također, biti problem – kako kompenzirati takve štete. Mi vjerujemo da će ministarstvo poljoprivrede imati neko obeštećenje, mada u ovom trenutku ne znamo točno koje i na koji način”, kaže Markota za financije.hr, naglašavajući da će svakako i te procjene trajati jer se mora na terenu utvrditi činjenično stanje.

Stradale su i ostale kulture – kukuruz, soja, duhan i brojne druge kulture. Na gospodarstvima koja se bave uzgojem stoke, štete su na području nastale i zbog činjenice da nekoliko dana nisu imali normalno napajanje električnom strujom.

Svinjogojci su također u problemima. Kažu da se već mjesecima bore sa afričkom svinjskom kugom te da štete od oluje još ni ne znaju kolike su. Prve informacije za naš portal najavljuju tijekom ovog tjedna.
Dok prognostičari i dalje najavljuju nove nepogode tijekom ovog tjedna, uz mogućnost nove tuče, poljoprivrednici i voćari u jednom jedinstveni – bez obzira na tvrdnje stručnjaka, nekadašnja protugradna obrana ipak bi im bila djelotvorna.

Na nedostatak protugradne obrane žale se i iz Udruge hrvatskih uzgajivača duhana “Krupan list”. Tuča im je uništila dvije trećine domaće proizvodnje duhana te da će mnogi ostati bez uroda i bez poticaja, kao i većina poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari