“Oluja stoljeća”: Stradalo četvero ljudi, oko stotinu ozlijeđenih, vojska na terenu

financije.hr
Srušena stabla, Zagrebačka županija; Grdanjci; Foto: Lejla Barić

U nevremenu koje je jučer poslijepodne pogodilo Hrvatsku stradalo je četvero ljudi. Srušen kran, srušeno drveće, rijeke ulicama Zagreba; letjeli su bilbordi, krovovi – slike apokalipse.

Dan poslije, i dalje kaotično. Informacije sa terena govore o stotinama povrijeđenih; sedam, prema sadašnjim informacijama, teže. Šteta se zbraja i zbrajaće se danima. Kuće su ostale bez krovova, škole, gospodarstveni objekti, stadioni. Razrušeno. Meteorolozi kažu – oluja stoljeća. O ciframa niko se ne usuđuje govoriti. I danas se svugdje čuju – sirene.

U intervencijama uzrokovanim posljedicama jake oluje, praćene kišom i tučom, u Gradu Zagrebu je, prema sadašnjim podacima, zabilježeno 220 intervencija na kojima je sudjelovalo oko 660 vatrogasaca. Uslijed nevremena smrtno su stradale dvije osobe, a više je osoba ozlijeđeno, među njima i jedan vatrogasac. Telefoni hitnih službi zakrčeni – u posljednjih 24 sata, preko 11.000 poziva je upućeno dežurnim službama.

Zagreb jučer; foto: Hina/E.Sušak

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na konferenciji za novinare rekao je danas, da se stanje u Zagrebu pokušava normalizirati:

Ne usuđujemo se govoriti o štetama. Cijeli grad je pogođen, šteta je velika, i na objektima privatnog i javnog vlasništva. Do sada je prijavljena šteta na 40 škola, tri sa ogromnom štetom. Šest tramvaja i tri autobusa je pretrpjelo veliku štetu, 40 semafora oštećeno. Tokom noći, 35 njih je reparirano, ceste se raščišćavaju, tramvaji su od jutros u funkciji kao i autobusi, osim dvije linije, koje ne funkcioniraju zbog stabala na cesti, a četiri se odvijaju otežano”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao i da je vjetar oborio 1.000 stabala i napravio ogromna oštećenja. “Još uvijek se ceste čiste, otežan je promet na zapadnom dijelu grada, jer je kran pao u Ulici baruna Filipovića, te vlasnik radi na uklanjanju. Mi smo u komunikaciji osiguravateljnim kućama, dosta drveća je oštetilo privatne objekte, neke kuće su osigurane, neke ne. Grad Zagreb će odvojiti sredstva u proračunu za pomoć, i ići će to brzo“, rekao je Tomašević, ne precizirajući iznose.

Gradonačelnik je pozvao i građane, koji su ostali bez krova nad glavom i nemaju gdje, da se jave u Grad Zagreb. “Komisije će ići brzo na uviđaj, prvenstveno u obiteljske kuće koje najčešće nemaju police osiguranja, da financijski interveniramo. To će biti fiksan iznos, a do kraja dana će formulari za prijavu štete Gradu zagrebu biti dostupni”, rekao je Tomašević.

U Zagrebačkoj županiji zabilježene su 544 intervencije na kojima je sudjelovalo oko 1632 vatrogasaca. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela. U Velikoj Gorici najjači udari vjetra.

Samobor, park; foto: L. Barić

Krovovi i na više od 200 stambenih i gospodarskih objekata, najviše na području Ribnika i Žakanja, ali i u ostatku Karlovačke županije oštećeni su u olujnome nevremenu. U manje od pola sata led veličine teniske loptice uništio je žlijebove, fasade, plastenike, vrtove i ljetinu. U Karlovcu je vjetar čupao i lomio stabla. Na terenu je bilo gotovo 200 vatrogasaca s 45 vozila.

Oluja je pogodila i istok zemlje. Hrvatska vojska angažirana je na uklanjanju posljedica nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Gradištu pokraj Županje, apokaliptični su prizori. Mobilne mreže nesigurne i opterećene, telefonske linije rade, a nema električne struje. Krov, koji je nedavno renoviran na osnovnoj školi, potpuno je srušen. Štete niko još ne zbraja.

Zatvorene su, prema podacima HAK-a, i državne ceste: Novska – Okučani i Okučani – Lipik, te Vinkovci – Županja.

Do sada je zabilježeno 1.500 intervencija u kojima je sudjelovalo oko 3.800 vatrogasaca. Broj intervencija neprestano raste. Malo je dijelova Hrvatske koji ne bilježi intervencije i ne zbraja štete. Na građane se apeluje da hitne službe zovu samo ako prijeti opasnost od nove štete, ozljeda i stradanja, što je opasno po život (oštećeni kablovi, dodatno rušenje krovova i slično). Štete, poručuju nadležni, zbrajaće se tjednima.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari