HUO: Društva za osiguranja spremna za brzo rješavanje pretrpjelih šteta

financije.hr
Štete na krovnoj konstrukciji; 19.7.2023. Foto: L.Barić

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) su poručili kako su domaća društva za osiguranje spremna za brzo rješavanje pretrpjelih šteta nastalih u olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo Zagreb i druge dijelove Hrvatske.

Iz HUO-a su izrazili iskreno žaljenje svima koji su pogođeni snažnim nevremenom te osobito obiteljima poginulih te poručili “kako su hrvatska društva za osiguranje spremna brzo reagirati te su na raspolaganju građanima za prijavu i obradu njihovih odštetnih zahtjeva”, prenosi Hina.

Svim građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete preporučuje se da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete. Nastale štete tretirat će se u skladu s ugovorenim pokrićima osiguranja imovine i unutar rokova definiranih ugovorom u za to predviđenom zakonskom roku, navodi se u priopćenju HUO-a.

Za lakšu komunikaciju s društvima za osiguranje dostupne su njihove internetske stranice, adrese elektronske pošte kao i telefonski kontakt podaci, uz savjet da se unaprijed pripreme fotografije nastalih oštećenja kako bi se proces prijave dodatno ubrzao.

“Jučerašnje nevrijeme predstavlja snažan podsjetnik na važnost osiguranja imovine, ali i skreće pažnju na zabrinjavajući podatak da je svega 20-tak posto privatne imovine u Hrvatskoj osigurano, čime značajno zaostajemo za europskim državama u vremenima sve prisutnijih klimatskih katastrofa”, kazao je direktor HUO-a Hrvoje Pauković.

Ta činjenica, kako je rekao, postaje posebno alarmantna, zbog čega je nužno permanentno podizati svijest građana o osobnoj odgovornosti za život, zdravlje te osobito imovinu, uz napomenu kako upravo osiguratelji raspolažu mehanizmima za brzu i učinkovitu zaštitu.

Iz HUO-a u priopćenju navode kako je osnovna namjena osiguranja imovine zaštita nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu obično imaju veliku i skupu materijalnu štetu.

Iako se nalazimo na samom vrhu Europe po broju građana koji posjeduju nekretnine (čak 91 posto ljudi u RH posjeduje vlastitu nekretninu), istovremeno smo pri samom dnu po osiguranju istih, ističu iz HUO-a. Navode kako premija osiguranja imovine u Hrvatskoj trenutno iznosi 67 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od europskog prosjeka gdje iznosi 193 eura, zbog čega je osiguranje imovine, nažalost, još uvijek nedovoljno prakticirana investicija u vlastitu zaštitu i sigurnost.

Iz HUO-a su poručili, prenijela je Hina, kako je kod sklapanja bilo koje police osiguranja važno voditi brigu o odabiru odgovarajuće police. Također su istaknuli važnost povećanja svijesti građana o osiguranju općenito, s posebnim naglaskom na osiguranje imovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari