Vijetnam prvi u svijetu razvio cjepiva protiv afričke svinjske kuge

Foto: Pixabay

Vijetnam je odobrio komercijalnu upotrebu dva cjepiva za afričku svinjsku kugu, razvijena u domaćim laboratorijima, objavila je vlada u ponedjeljak, dodavši da pripremaju teren i za izvoz.

Hina navodi da su cjepivo NAVET-ASFVAC razvili su veterinarski institut Navetco Central Veterinary Medicine i znanstvenici iz SAD-a, dok je cjepivo AVAC ASF LIVE razvio AVAC Vietnam JSC.

Više od 650 tisuća doza testirano je na životinjama u 40 vijetnamskih pokrajina i utvrđeno je da je bolest spriječena u 95 posto slučajeva, tvrdi vlada.

“Cjepiva mogu biti puštena u opticaj i mogu se koristiti u Vijetnamu”, zaključilo je ministarstvo poljoprivrede koje je već dalo nalog tvrtkama da sastave plan proizvodnje cjepiva koja bi se prodavala na domaćem i na inozemnim tržištima.

Vijetnam je prije nešto više od godinu dana objavio da je razvio cjepivo i da planira postati prva zemlja u svijetu koja će ga komercijalno proizvoditi i izvoziti.

Cjepiva bi mogla označiti veliki pomak u borbi protiv bolesti koja je za životinje smrtonosna i izaziva velike štete u poljoprivrednom sektoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari