Ravnomjeran rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju

pixabay
Washington, D.C. Foto: Pixabay.com

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju gotovo istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca, poduprto ulaganjima kompanija koja su nadoknadila posustalu osobnu potrošnju i slabiji izvoz, izvijestilo je ministarstvo trgovine SAD-a.

Američki BDP, prenosi Hina, porastao je u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,5 posto, pokazuje prva procjena ministarstva. To znači da se tempo rasta nije značajnije mijenjao od prošle jeseni.

U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje BDP je porastao za 2,6 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u razdoblju od siječnja do ožujka.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u drugom tromjesečju 2,4 posto.

U prvom tromjesečju iznosila je 2,0 posto. Rast aktivnosti na tromjesečnoj razini poduprla su pojačana ulaganja kompanija, koja su nadoknadila posustalu osobnu potrošnju i slabiji izvoz.

Na godišnjoj razini osobna potrošnja porasla je gotovo istim tempom kao i na početku godine. Izvoz je pak naglo usporio, uz stopu rasta od 1,5 posto, nakon 7,9-postotnog skoka u razdoblju od siječnja do ožujka. Uvoz se pak smanjio za 4,8 posto, dvostruko snažnije nego na početku godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari