Njemačko gospodarstvo ponovno palo na pandemijsku razinu

Foto: Pexels

Njemačko gospodarstvo ponovo se spustilo na pandemijsku razinu, a trenutno nema naznaka sustavnog oporavka, upozorila je industrijska i trgovinska komora (DIHK).

„Njemačka je u recesiji. Spadamo među rijetke europske zemlje čije se gospodarstvo ponovo spustilo ispod razine koju smo bilježili prije pandemije. To je znak za uzbunu”, istaknuo je šef DIHK-a Peter Adrian, a prenosi Hina.

Situacija je u njemačkom gospodarstvu općenito teška, rekao je Adrian, izdvojivši probleme među poduzećima srednje veličine i nesklonost kompanija ulaganjima.

Upozorio je da i dalje nema naznaka sustavnog oporavka, prognoziravši “veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine” zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala.

„Ne usuđujem se prognozirati kada će se stvari ponovno pokrenuti. Vjerojatno ćemo biti sretni ako na kraju godine vidimo nultu stopu gospodarskog rasta, a ne minus. No, to u najboljem slučaju znači stagnaciju”, podsjetio je i upozorio kako je nužan ogroman napredak da se osigura prosperitet Njemačke.

Njemačke tvrtke muči neizvjesnost, između ostalog i zbog prelaska na zelenu energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati plin, zalihe energije ne postanu dostupnije.

“Još nemamo zeleni vodik ni pouzdanu i jeftinu opskrbu kompanija zelenom električnom energijom”, objasnio je šef DIHK-a.

Njemačka bi mogla još više zaostati za međunarodnom konkurencijom i već je među zemljama EU-a s najslabijim gospodarskim rezultatima.

Njemačke kompanije često traže lokacije izvan Europe, u SAD-u, Južnoj Americi i Aziji, uglavnom kako bi smanjile troškove, naglasio je, poručivši zastupnicima u Bundestagu da vode računa o tom trendu.

“To na dulji rok vodi prema postupnom iseljavanju tvrtki, što, naravno utječe na radna mjesta u Njemačkoj. Jer mogli bismo ih izgubiti i zauvijek”, naglasio je.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari