Kineski uvoz i izvoz bilježi najveći pad u posljednje tri godine

www.pexels.com
Kina Foto: Pexels.com/Suzy-Hazelwood

Kineski uvoz i izvoz prošlog su mjeseca pali oštrije nego što se očekivalo jer je slabija globalna potražnja ugrozila izglede za oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, objavio je britanski BBC.
Službeni podaci pokazuju da je izvoz u srpnju pao za 14,5 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dok je uvoz pao za 12,4 posto.

Loše trgovinske brojke pojačavaju zabrinutost da bi se gospodarski rast države mogao dodatno usporiti ove godine. To će povećati pritisak na Peking da pomogne u jačanju oporavka nakon pandemije.

Brojke pokazuju da sve veći troškovi života i skuplje zaduživanje u drugim dijelovima svijeta utječu na oporavak Kine nakon pandemije, smanjujući potražnju za njezinom robom. Vijest je izazvala rasprodaju na azijskim burzama, pri čemu je šangajska burza pala za 0,2 posto, a hongkonški Hang Seng za 1,9 posto prema kraju trgovinskog dana. Ulagači strahuju, prenosi BBC, da bi se gospodarska aktivnost mogla dodatno usporiti, uključujući pad proizvodnje i stranih ulaganja.

Slaba domaća potražnja u Kini još uvijek usporava oporavak, nakon što je gospodarska aktivnost bila zaustavljena trogodišnjim opsežnim karantinama i ograničenjima radi ograničavanja širenja koronavirusa.
Kineska ograničenja zbog koronavirusa bila su među najstrožim u svijetu.

Potpuna karantena uvedena je puna dva mjeseca od ožujka 2022. u financijskom središtu Šangaju, domu oko 25 milijuna ljudi, a vlada je dostavljala pakete hrane stanovnicima zatvorenima u svojim domovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari