Europska unija poslije 12 godina ukinula ograničenja uvoza hrane iz Japana

Foto: Rajesh TP/Pexels

Europska unija je ukinula ograničenja uvoza hrane iz Japana, uvedena nakon nesreće u nuklearki u Fukushimi, zatraživši od Tokija da nakon ispuštanja kontaminirane vode u more objavljuje podatke o mogućoj pojavi radioaktivnih tvari.

Hina piše da je EU uvoz ograničila 2011. godine, propisavši testiranje hrane prije izvoza zbog moguće radioaktivnosti. Deset godina kasnije ograničili su testiranje samo na divlje gljive, neke vrste riba i jestive samonikle biljke iz 10 japanskih prefektura.

Krajem prošlog tjedna ukinuli su sva ograničenja “zbog pozitivnih rezultata kontrole proizvoda koje su provele japanske vlasti i članice (EU)”, stoji u priopćenju.

“Od lipnja 2011. EU je striktno ograničavala prisutnost (radioaktivnih tvari) u hrani iz Japana na maksimalno 100 bekerela po kilogramu. Taj se maksimum uvijek u popunosti poštovao, što pokazuje efikasnost japanskih sustava kontrole i praćenja”, ocijenila je Komisija.

Naglasili su ipak da je “važno da japanska vlada na mjestu ispuštanja obrađene vode iz Fukushime nastavi pratiti eventualnu radioaktivnost u domaćoj proizvodnji, posebno u ribi, ribljim proizvodima i algama”.

Provjera bi trebala biti fokusirana na moguću pojavu radionuklida, uključujući tricij, napominju u Bruxellesu, poručujući japanskim vlastima da rezultati provjera moraju biti dostupni javnosti.

Japan će početi ispuštati kontaminiranu vodu iz Fukushime u kolovozu, nakon filtracije koja bi trebala ukloniti većinu radioaktivnih elemenata, uz izuzetak tricija. Njegova prisutnost u vodi trebala bi biti smanjena znatno ispod razine dopuštene međunarodnim standardima.

Kina je, međutim, najavila da će postrožiti provjeru uvoza hrane iz Japana i produljila je zabranu uvoza plodova mora iz 10 japanskih prefektura zbog moguće opasnosti po zdravlje ljudi i po okoliš, a sprema joj se pridružiti i Hong Kong.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari