Hong Kong: Zabrana uvoza morskih plodova iz Japana zbog Fukušime?

pixabay.com
Ulice Hong Konga; Foto: Pixabay.com

Hong Kong će zabraniti uvoz morskih plodova iz deset japanskih prefektura ako Tokio u more ispusti kontaminiranu vodu iz oštećene nuklearne elektrane u Fukushimi, izjavio je čelnik regionalnog ureda za okoliš i ekologiju Tse Chin-wan.

U tom će slučaju Hong Kong zabraniti uvoz svih živih, smrznutih, rashlađenih i konzerviranih morskih plodova, morske soli i neprerađenih i prerađenih morskih algi, upozorio je Tse, prenosi Hina.
Zabrana bi se odnosila na proizvode iz Tokija, Fukushime, Chibe, Tochigija, Ibarakija, Gunme, Miyagija, Niigate, Nagana i Saitame, rekao je Tse.

Hong Kong je drugo najveće izvozno japansko tržište poljoprivrednih i ribljih proizvoda, nakon kontinentalne Kine. U 2022. godini Japan je u Hong Kong izvezao riblje proizvode u vrijednosti 75,5 milijardi jena (489 milijuna eura), prema podacima vlade u Tokiju.

Japan će početi ispuštati kontaminiranu vodu iz Fukushime u kolovozu, nakon filtracije koja bi trebala ukloniti većinu radioaktivnih elemenata, uz izuzetak tricija. Njegova prisutnost u vodi trebala bi biti smanjena znatno ispod razine dopuštene međunarodnim standardima.

Japanski plan odobrila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), priznavši ipak nesuglasice među stručnjacima. Potez je naišao na kritike i u samom Japanu i u inozemstvu zbog mogućeg ugrožavanja sigurnosti hrane. Tokio pak tvrdi da ispuštanje ne predstavlja prijetnju i da će biti u skladu s globalnim standardima. Zatražili su od Hong Konga da ne pooštrava ograničenja uvoza hrane, prema današnjoj objavi japanskog ministrstva vanjskih poslova.

Ipak, Hong Kong se svojim stavom, tako pridružio Kini koja je krajem prošlog tjedna postrožila uvoz morskih plodova iz Japana, tvrdeći da ispuštanje kontaminirane vode iz nuklearke u Fukushimi ugrožava okoliš i zdravlje ljudi. „Legitimitet japanske odluke o ispuštanju vode još je u velikoj mjeri problematičan, kao i pouzdanost opreme za pročišćavanje i cjelovitost programa praćenja”, priopćila je tada kineska carinska uprava.

Naglasili su i da izvješće IAEA-e ne odražava u potpunosti stajališta svih stručnjaka koji su sudjelovali u procesu procjene i da nisu svi stručnjaci prihvatili prihvatili njegove zaključke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari