Odgođeni novi propisi o oporezivanju multinacionalnih kompanija

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Novi propisi o oporezivanju multinacionalnih kompanija stupit će na snagu 2025., godinu dana kasnije no što je planirano, zbog zastoja u pitanju oporezivanja digitalnih usluga, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Hina pojašnjava da je više od 140 zemalja, uključujući Hrvatsku, 2024. trebalo uvesti nove propise o oporezivanju multinacionalnih kompanija kako bi se digitalnim divovima poput Applea i Amazona onemogućilo knjiženje dobiti u zemljama s niskim porezima.

Sporazum predviđa preraspodjelu prava oporezivanja oko 200 milijardi dolara dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih kompanija prema mjestu prodaje.

Drugi dio međunarodnog sporazuma trebao bi dokončati porezno natjecanje usvajanjem minimalne stope oporezivanja kompanija od 15 posto od iduće godine.

Više od 30 zemalja koje su već uvele ili planiraju uvesti porez na digitalne usluge pristalo je zamrznuti naplatu i planove do kraja ove godine ili odustati od tog poreza kada taj dio sporazuma poprimi jasne obrise.

Također, preko 50 država već je pokrenulo postupak usvajanja drugog dijela sporazuma, o uvođenju minimalnog poreza, ali zapelo je na prvom dijelu budući da je skupina zemalja izrazila dvojbe.

Od 143 zemlje-potpisnice sporazuma, na sastanku ga nisu poduprle samo Bjelorusija, Kanada, Pakistan, Rusija i Šri Lanka, rekao je čelnik za poreze u OECD-u Manal Corwin.

Plan je stoga ‘izbrusiti’ detalje kako bi ih vlade mogle odobriti do kraja godine.

Ako plan prihvati najmanje 30 zemalja, porezi na digitalne usluge bit će zamrznuti i u 2024., uz mogućnost produljenja za još godinu dana, bude li potrebno, priopćio je OECD.

Sporazum o oporezivanju trebao bi, po novome, stupiti na snagu 2025., godinu dana kasnije nego što se planiralo.

Čak i kada vlade potpišu sporazum, ratifikacija neće biti nimalo lak zadatak, posebno u SAD-u gdje je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari