Australski računovodstveni div PwC u središtu skandala s curenjem poreznih podataka

Foto: Pexels

Računovodstveni div PwC Australia najavio je prodaju dijela poslovanja s državom za jedan australski dolar (oko 60 eurocenti) zbog upletenosti u skandal s povjerljivim poreznim planovima australske vlade, prenijeli su britanski mediji.

Hina piše kako je u siječnju otkriveno da je bivši partner australskog ogranka PwC-a, koji je savjetovao australsku vladu, podijelio nacrte zakona o izbjegavanju poreza na dobit s kolegama, a oni su ih koristili u prezentacijma potencijalnim klijentima.

Povjerljive informacije ‘curile’ su iz tvrtke između 2014. i 2017. godine.

U australskom PwC-u tvrdili su da povjerljive informacije nisu korištene kako bi se klijentima pomoglo da plate manje poreza, no političari i dužnosnici zatražili su da se državnim tijelima zabrani poslovanje s tom tvrtkom dok ne ponudi zadovoljavajući odgovor na skandal.

PwC Australia nedavno je objavila da je identificirala 76 sadašnjih i bivših partnera povezanih sa skandalom i predala njihova imena australskim vlastima.

Obnašateljica dužnosti izvršne direktorice Kristin Stubbins rekla je početkom tjedna u parlamentarnoj istrazi da će se zaposlenici za koje se utvrdi da su postupali neprimjereno suočiti s “teškim” posljedicama.

Kompanija je najavila imenovanje novog izvršnog direktora i poručila da će prodati poslovanje s tijelima savezne i državne uprave u Australiji financijskoj tvrtki Allegro Funds za jedan australski dolar.

Prodaja će omogućiti stvaranje dvije neovisne tvrtke, uz kontinuirano pružanje ključnih usluga klijentima u državnom sektoru, poručili su iz PwC Australije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari