Realna neto plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini narasla za 9,8 posto

pixabay.com
Plaća u Zagrebu 1.355 eura, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u studenom prošle godine je iznosila 1.208 eura, što je nominalno više za 2,5 i realno za 2,6 posto u odnosu na listopad, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bruto plaća je pak u istom mjesecu bila 1.679 eura, nominalno više za tri, a realno za 3,1 posto nego u listopadu.

I ovoga je puta najveća neto plaća isplaćena u zračnom prijevozu, u iznosu od 1.840 eura, a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 751 euro.

Zračni prijevoz bila je djelatnost i s najvišom bruto isplaćenom plaćom od 2.665 eura, dok je najmanja također zabilježena u zaštitnim i istražnim djelatnostima te proizvodnji odjeće – 998 eura.

Na godišnjoj razini zabilježen je porast od 15 posto nominalne i 9,8 posto realne neto plaće.

Prosječna mjesečna bruto plaća u odnosu na listopad 2022. nominalno je viša za 17, a realno za 12 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća po satu iznosila je 6,78 eura, što je u odnosu na listopad 2023. više za 2,7 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 14,9 posto.

Bruto plaća po satu za studeni 2023. iznosila je 9,42 eura, što predstavlja porast od 3,2 posto na mjesečnoj, odnosno 17,2 posto na godišnjoj razini.

76 Odgovora

  1. Budite sretni da imate posao, cijenjeni gospodine.
   Kažem Vam to onako ljudski i od srca.

  1. Slažem se najbolje se žaliti… Treba netko i raditi ako uspiju starci sa malim penzijama možemo i mi

 1. Wc papir Teta Violeta od breskve je trajno snižen. Nemojte širiti dezinformacije a samim time i dizati paniku.

 2. Brzinsko povećanje bez detaljne obrade i pojašnjenja tko što zapravo radi , definirati radna mjesta po realnom radu, dovesti će do nezadovoljstva onih koji zaista rade , Većina je poslova podcijenjena u odnosu na plaće u EU, i nadalje će biti odljev naših domaćih radnika u druge zemlje a besplatno smo se školovali ,time smo svi na gubitku , sve generacije , jer dolazi nova jeftina radna snaga koju ili opet treba školovati (npr naučiti ih jezik) ili specijalizirati , integrirati i ostalo što će nas dodatno koštati i opet ćemo izdvajati za to .Dakle začarani krug , a nitko ne spominje smanjenje PDV-a, udruživanje malih proizvođača, malih iznajmljivača, malih obrtnika u cjeline kako bi se izbjeglo ne plaćanja poreza , opraštanje duga i mogućnost iskorištavanja poticaja iz EU u krive svrhe . Ujedinjenje malih općina i povezivanje malih gradova u veće cjeline , minijaturna smo zemlja površinski , domicilnog stanovništva je sve manje , natalitet je u deficitu , Ukoliko želimo opstati kao država zadnji je čas da napravimo velike reforme .
  Ukoliko je nekome cilj da uništi sve hrvatsko , sve što nosi ime hrvatsko , neka se izjasni zbog čega , životni vijek jednog čovjeka je 80 tak godina , u tom razdoblju on je samo čovjek koji treba učiti , doprinositi društvu koje ga je odhranilo i školovalo , pružilo mu mogućnost da živi sa svojim prijateljima u sigurnom i zdravom okruženju , da proživi svoj život u sreći što ima lijepu zemlju , svoj dom i dobre sunarodnjake , što ima zdravu hranu i čistu vodu, što može mirno spavati i pružiti budućim generacijama istu tu mogućnost. Svjedoci smo velike seobe naroda iz svih zemalja u potrazi za nečim boljim , mi to sve već imamo ali zbog manjine koja ne cijeni ono za što su se naši izborili i gazi po mrtvima kao da nikad nisu postojali i dali svoj život za očuvanje slobode, ispaštamo svi redom . Svi žele našu malu zemlju sa velikim srcem , pretvoriti u nepostojeću i nečiju tuđu zemlju iz razloga što imamo potencijal da budemo uređeni kao Švicarska ,Austrija,Švedska,Slovenija.
  Svoje nedamo tuđe nećemo , tako su nas oduvijek učili , i to je nešto najljepše što čovjeka u tom kratkom životu čini sretnim . Popunite se na Zavižan , Bikovo , Papuk pogledajte što imamo , imamo ogroman potencijal kojeg samo mi možemo spasiti za buduće naraštaje.
  Ljudski je dijeliti to sa svima ali vaša djeca zaslužuju imati svoj miran dom.
  Živjeti u sretnom djetinjstvu, bezbrižno se školovati ,sretati svoje prijatelje iz škole ili vrtića u svom gradu za tridesetak godina ,družiti se i podržavati jedan drugoga neprocjenjivo je bogatstvo duše.
  Spokoj poginulima za domovinu.

 3. Pa ajde neka onda cijene ne rastu skupa s placama (koje u realnosti uopce nisu ni porasle)

  1. I treba tako. Kad može voće poskupiti onda je sasvim u redu da i cigarete poskupe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari