Plenković: Vlada RH priprema uredbe kojima se završava proces reforme plaća

Hina
Premijer Andrej Plenković, Sjednica Vlade RH, Foto: Hina/Admir Buljubašić

Premijer Andrej Plenković, u uvodu sjednice Vlade RH, rekao je da Vlada intenzivno radi na završetku dviju uredbi, koje se odnose na reforme plaća u javnom i državnom sektoru, te da obveza izrade ovih uredbi proizilazi iz zakona, koji su stupili na snagu 1. siječnja 2024. godine.

„Ova reforma je jedna od onih koje nitko do sada nije ovako sveobuhvatno pokušao iznijeti i obaviti. Cilj je na sustavan i održiv način riješiti pitanje plaća. Novi zakon stupio je na snagu 1. siječnja, a imamo rok od dva mjeseca da se donesu uredbe. Ovim reformama, osnovicu smo povećali za gotovo 40 posto u našem mandatu. Uvećali smo i primanja za osobe s najnižim koeficijentima. Povećali smo i jednokratna prava, regres, i božićnicu, dar za Svetog Nikolu, uveli uskrsnicu. Svim ovim promjenama, obuhvaćeno je 219.000 ljudi, kojima je u dva navrata povećavana plaća“, rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i najavljeni štrajk sudaca u Hrvatskoj, ocijenivši da je resorni ministar, Ivan Malenica, u ime Vlade RH, ponudio pravosudnim dužnosnicima uvođenje materijalnih prava koje oni do sada nisu imali, odnosno ona koja su jednaka povećanjima svih ostalih zaposlenika u sustavu. Podsjetio je i da je nakon prošlogodišnjeg „bijelog štrajka“, plaća povećana i sudcima, no ova ponuda Vlade RH je odbijena te je najavljen početak štrajka za 22. siječnja.

„Važno je spomenuti da je na temelju tih izmjena plaća povećana za 34,7 posto odnosno 583 eura sucima općinskih sudova. I drugi suci viših sudova dobili su povećanje, ali ne ovako visoko kao oni koji su najbrojniji. Ponuđeno im je da se promijeni zakon tako da oni također budu korisnici i uskrsnice, božićnice, regresa, naknade za prijevoz, dara za dijete, sistematski pregled, a taj prijedlog je odbijen.“, kazao je Plenković.

Plenković je rekao i da je rekao je na 54. Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, održano niz važnih ekonomskih, političkih, geopolitičkih i sigurnosnih tema, te da je održan veliki broj bilateralnih susreta.

Najavio je i da će idući tjedan posjetiti BiH, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom u nastojanju da Bosna i Hercegovina ispuni sve kriterije za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

9 Odgovora

  1. vlada uvijek na nečemu intenzivno radi, a nikada ništa ne završi niti imaju ikakvih pozitivnih rezultata

  2. Bolje bi im bilo da povečaju plaču ljudima koji su na minimalcu i crnče cijeli dan za to malo

  3. Neka dizu place sluzbenicima u drz sluzbama koji imaju najmanje place a ne sucima pliz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari