Primorac: Dogovor sa sindikatima u pravosuđu koštat će državu 13 milijuna eura

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Ministar financija, Marko Primorac Foto: Hina/ arhiv/ Zvonimir Kuhtić

Ministar financija Marko Primorac rekao je u četvrtak da će dogovor sa sindikatima u pravosuđu državni proračun stajati oko 13 milijuna eura, te ocijenio da diskrecijske odluke povećanja plaća za jedan sektor narušavaju cijeli koncept reforme sustava plaća.

Istaknuo je, navodi Hina, i da svima koji su obuhvaćeni tim diskrecijskim odlukama, plaća od 1. siječnja sigurno neće rasti toliko koliko bi rasla da nije bilo tih izmjena.

Upitan da prokomentira činjenicu da istu povišicu sada traži i sindikat policije, odnosno ima li u proračunu novca i za njih, rekao je da je država suočena s povećanjem rashoda iz nekoliko osnova.

“Rashodi koje spominjete su svakako značajni i eventualno i dalje povećanje ne bi bilo dobro”, rekao je i dodao da je Vlada suočena i s posljedicama olujnog nevremena.

Proračun po njegovim riječima nije ugrožen sporazumom s pravosudnim sindikatima.

“Bit će novca za mirovine, za plaće, nitko ne treba ništa brinuti, nije ugrožena stabilnost javnih financija, ali ne možemo povećavati te rashode selektivno, bez mjere”.

Na pitanje straši li ga najava novih štrajkova, rekao je kako je Vlada svjesna da su plaće u javnom sektoru male. Razlika plaća u privatnom i u javnom sektoru povećala se u korist onih u privatnom i teško je motivirati ljude da dođu raditi u javni sektor.

“Međutim, mi smo upravo zbog toga i zato što je trenutni postojeći sustav plaća, po našem mišljenju, bio neadekvatan, pristupili izradi novog zakonskog rješenja i donošenju dviju uredbi koje će riješiti problem plaća u državnoj i u javnoj službi. Mi smo se na to obvezali i u programu, i kroz NPOO, a obvezali smo se to učiniti do kraja godine. Cjelokupan taj paket mora stupiti na snagu od 1. siječnja”, zaključio je Primorac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari