Istraživanje portala MojPosao: Radnicima plaća najvažnija

Pixabay.com
RAdnicima najvažnija - plaća, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Radnicima je kod odabira posla najvažnija visina plaće, a dvije trećine zaposlenih uskoro planira promijeniti posao, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno za vrijeme trajanja ovogodišnjeg Regionalnog sajma poslova.

U istraživanju je sudjelovalo više od 6.600 ispitanika, od čega je gotovo 2.000 ispitanika bilo iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima je bilo 67 posto zaposlenih, 30 posto nezaposlenih, te tri posto ispitanika koji se još uvijek školuju.

Iako su prošlih godina prvo mjesto faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla zauzimali međuljudski odnosi, inflacija je očito utjecala na ovogodišnje istraživanje, te je visina plaće postala najvažniji faktor prilikom odabira posla – kod 71 posto ispitanika. Dobri međuljudski odnosi i dalje su važni te se nalaze na drugom mjestu (67 posto).

Na trećem mjestu nalazi se radno vrijeme (38 posto), a na četvrtom mogućnost učenja i napredovanja (30 posto). Sigurnost posla najvažnija je svakom petom radniku (19 posto). Visina plaće i dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktori kod odabira novog posla stanovnicima svih zemalja regije.

Čak 31 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da poslodavca mogu privući znanjem i vještinama dok su na drugom mjestu – motivacija i želja za zaposlenjem (27 posto). Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto, smatra kako je za dobivanje posla važno radno iskustvo. Svega pet posto ispitanika, baš kao i prošle godine, smatra kako je za dobivanje posla važna sreća, a osam posto da su važni dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe svega dva posto ispitanika, dok dva posto smatra kako je važna stranačka pripadnost.

Kad je riječ o priželjkivanoj plaći, ispitanici iz Hrvatske u prosjeku očekuju 1.335 eura, što je 11 posto ili 138 eura više nego prošle godine – to otprilike odgovara i rastu plaća u tom razdoblju. Tek svaki peti radnik ili 19 posto ispitanika, dobio je povišicu ove godine, dok je 14 posto zaposlenih dobilo korekciju uvjetovanu inflacijom. Više od polovice ispitanika ove godine niti je dobilo povišicu niti je očekuje, dok ih 17 posto povišicu nije dobilo, ali joj se nadaju do kraja godine.

U posljednjih godinu i pol dana posao je promijenilo 44 posto ispitanika iz Hrvatske. Kao i prošlih godina, kada bi birali tvrtku prema vlasništvu ispitanici iz Hrvatske bi najradije odabrali privatnu tvrtku u stranom vlasništvu (33 posto), a u najmanjoj mjeri privatnu tvrtku u domaćem vlasništvu (18 posto) i državnu tvrtku (17 posto). Tek četvrtina ispitanika ili njih 26 posto najradije bi pokrenula vlastiti posao.

Od ispitanika koji se još školuju najveći broj njih iz Hrvatske, 40 posto, vjeruje kako novi posao mogu pronaći u roku od tri mjeseca nakon što završe školovanje, dok 11 posto ispitanika posao već čeka ili već rade. S druge strane, 28 posto anketiranih očekuje da će njihova potraga za poslom trajati tri do šest mjeseci, a 21 posto predviđa da će posao tražiti dulje od pola godine.

Istraživanje je pokazalo i da kandidati i dalje, kao i prošle godine, ne dobivaju odgovor od poslodavca na prijavu za posao. 56 posto ispitanika kaže da nikada ili tek rijetko dobiju povratnu informaciju na prijavu za posao, dok je prošle godine isto izjavilo čak dvije trećine ispitanika – njih 67 posto. Četvrtina ispitanika (23 posto) izjavila je kako dobiva odgovore na od prilike polovicu prijava, a tek 19 posto ispitanika odgovor dobiva često ili uvijek, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je odgovor na prijavu dobivalo tek 15 posto ispitanika.

4 Odgovora

  1. Placa je bitna, ali i radno okruzenje. Ako klima u firmi nije ok sta mi vrijedi ogromna placa.

  2. Naravno da je placa najvaznija, nece nam dobri medjuljudski odnosi pokriti zivotne troskove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari