Proizvođačke cijene hrvatske industrije u ožujku pale 1,9 posto na godišnjoj razini

Pixabay.com
Porast cijena energije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su pale 1,9  posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na veljaču bile više za 0,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u ožujku ove godine u usporedbi s veljačom bile više za 0,3 posto, dok su u odnosu na ožujak 2023. niže za 0,5 posto.

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u ožujku u usporedbi s veljačom bile više za 1,1 posto, a u odnosu na ožujak 2023. niže za 2,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u ožujku u odnosu na veljaču zadržale stabilnost, dok su u odnosu na ožujak prošle godine bile niže za 1,5 posto.

„U ožujku 2024. u usporedbi s veljačom 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu za industriju ukupno za europodručje više su za 0,1 posto. U ožujku 2024. u usporedbi s veljačom 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu za industriju ukupno, izvan europodručja, niže su za 0,6 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu porasle su proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene energije za 6,4 posto, kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, te intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u ožujku su u odnosu na veljaču proizvođačke cijene porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto i u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 7,4 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša  zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene porasle u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1,3 posto, dok su pale u rudarstvu i vađenju za 24,2 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,8 posto, te u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari